Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Care este cel mai sănătos tip de pește și ce specii ar trebui evitate. Nutriționistul Lygia Alexandrescu: "Dimensiunea peștelui contează"

Care este cel mai sănătos tip de pește și ce specii ar trebui evitate. Nutriționistul Lygia Alexandrescu: "Dimensiunea peștelui contează"

Nutriționistul Lygia Alexandrescu a explicat, la Antena 3, cum să alegem peștele dintr-o sursă sigură și de câte ori este recomandat a fi consumat.

Care este cel mai sănătos tip de pește și ce specii ar trebui evitate. Nutriționistul Lygia Alexandrescu: "Dimensiunea peștelui contează"
Sursa foto: Pixabay/ Antena 3
de Mia Lungu    |    06 Apr 2022   •   14:10

Nutriționiștii recomandă consumul de pește, dar este important să fim atenți ce tipuri de pește consumăm, pentru că nu toate speciile sunt atât de sănătoase pe cât am putea crede.

Pe lângă faptul că unele specii sunt de evitat, mai este recomandat că, atunci când cumpărăm pește, este important să știm să ne dăm seama dacă acesta este sau nu proaspăt.

"Peștele are calități indubitabil excepționale, din punct de vedere nutritional. El trebuie consumat de două ori, chiar de trei ori pe săptămâna, însă este foarte importantă sursa lui, de unde vine.

Ideal ar fi să încercăm să găsim pește de dimensiune medie. Căci dimensiunea peștelui contează. Știm că peștele mare are mai mult mercur, are mai multe metale grele. Și, dacă se poate, din apă dulce, apă curgătoare.

Marele dezavantaj al peștelui oceanic este că în aceste ape se deversează foarte multe reziduuri industriale. Și aici aș menționa un peste de evitat - Pangasius. Chiar dacă este mai scăzut ca preț, chiar dacă uneori e găsit că gustos și ușor de preparat, de obicei file, e de evitat. Are un număr mare de metale grele, și metal greu înseamnă boală. Simptome de la o banală durere de cap, dureri musculare, dureri articulare, tulburări digestive, oboseală cronică, alergie și până la apariția bolilor degenerative, dacă se consumă constant.

Așadar, haideți să mâncăm peștele de apă dulce, ideal peștele de Dunăre. De apă repede e ideal, dar e foarte greu, păstrăvul.

Mâncăm pește, dar dacă sursă lui nu este una cunoscută, nu mai mult de o dată pe săptămâna.

Tonul, la fel, nu mai mult de 200 de g per porție pentru că este, și el, plin de metale grele."

×
Subiecte în articol: peste Lygia Alexandrescu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close