Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Greşeli vestimentare care te pot costa viaţa pe munte

Greşeli vestimentare care te pot costa viaţa pe munte

Greşeli vestimentare care te pot costa viaţa pe munte
Sursa foto: Foto: pixabay.com
26 Ian 2016   •   20:02

Să fii uscat și îmbrăcat confortabil pentru condiții vitrege, pe timp de iarnă, nu e tocmai dificil, dacă știi câteva reguli de bază cu privire la echipamentul necesar. Fie că faci drumeții sau schiezi, trebuie să eviți câteva greșeli care îți pot pune sănătatea în pericol, mai ales atunci când vremea e capricioasă,.

Dacă ai deja tot ce îți trebuie pentru a te bucura de aventurile de iarnă fără să suferi de frig sau umezeală, atunci înseamnă că ți-ai ales cu atenție echipamentul de munte și că „secretele” lui ți s-au dezvăluit. Dacă, însă, te pregătești de cumpărături, atunci ar trebui să ții cont de câteva reguli, pentru a te asigura că nu cheltuiești banii aiurea. Pentru că, da, un echipament bun costă, dar își merită fiecare bănuț, pentru că îți asigură sănătatea și fericirea pe creste. Și rezistă cu anii.

1. Modă înainte de caracteristici
Culori luminoase, modele interesante, stil numai bun de purtat la o ieșire în oraș – toate acestea sunt caracteristici pe care s-ar putea să le urmărești atunci când îți cumperi haine, însă când vine vorba de echipament de iarnă, te induc adeseori în eroare. Nu e nimic în neregulă în a arăta bine, însă este important să îți amintești că funcțiile primare ale hainelor de munte sunt: a ține de cald, a elimina umezeala sau a o evita (acolo unde e cazul), a proteja de vânt.

Încearcă, atunci când îți alegi cele trei straturi de îmbrăcăminte pentru sezonul rece (de bază, intermediar și exterior), să le alegi în așa fel încât să te simți confortabil. Spre exemplu, evită pe cât posibil fermoarele la stratul de bază și la cel intermediar. Nu de alta, dar gândește-te cum te vei simți în zona gâtului dacă fiecare strat are fermoar. Nu e prea confortabil, nu? Mai ales când vrei să te miști. Totodată, croială este foarte importantă. Stratul de bază trebuie să fie mulat, pentru a-ți permite să îmbraci cu ușurință celelalte straturi. Apoi, stratul intermediar trebuie să îți încapă pe sub geacă/pantalonii de schi, fără a-ți constrânge în niciun fel mișcările.

2. Problema straturilor
Acum trebuie să înțelegi care e schepsis-ul celor trei straturi. Stratul de bază este cel care vine direct pe piele și care trebuie să ajute la reglarea temperaturii. Mai exact, trebuie să fie confecționat dintr-un material care elimină cu ușurință transpirația. În acest sens, fibrele sintetice sunt de preferat, pentru că bumbacul absoarbe umezeala și se usucă greu. Peste acest strat vine cel intermediar, cu rol de menținere a căldurii. Aici, poți opta pentru un pulover din lână sau pentru un polar. Varianta a doua este mai ieftină și se întreține mai ușor. La final, ai nevoie de o geacă impermeabilă și cu proprietăți anti-vânt. Toate cele trei straturi se găsesc în variante diversificate ca material și grosime.
Citește continuarea pe emunte.ro

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close