x close

Mare atenție! Oboseala cronică este o boală, nu doar o stare psihologică

de S.T.    |    02 Aug 2017   •   17:52
Mare atenție! Oboseala cronică este o boală, nu doar o stare psihologică 534 Foto: freeimages.com/ Colin Adamson

Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au analizat sângele a 186 de pacienţi cu ME/CFS (myalgic encephalomyelitis) şi l-a comparat cu mostre culese din sângele a 388 indivizi sănătoşi, analizând nivelurile a 51 de citokine, scrie Science Alert.

Echipa a găsit în sângele pacienţilor 17 citokine care pot fi corelate cu severitatea simptomelor oboselii cronice.

Citokinele sunt biomarkeri, mici proteine implicate în transmiterea de informaţii între sistemul imunitar şi leucocite, şi, de asemenea, sunt asociate cu inflamaţia.

Doar una dintre aceste citokine a avut niveluri considerabil mai mari la pacienţii cu oboseală cronică decât la cei sănătoşi, dar atunci când cercetătorii au analizat datele severităţii şi duratei bolii au descoperit că toate cele 17 citokine indicau existenţa condiţiei. La persoanele care au avut acest sindrom pentru mai mult timp şi cu simptome mai severe nivelul tuturor celor 17 citokine era mai ridicat.

Mark Davis, membru al echipei de cercetare, susţine că „descoperirile noastre arată în mod cert că este o boală inflamatorie şi furnizează o bază solidă pentru un diagnostic bazat pe analize de sânge”.

Citeşte mai multe despre:

oboseala boala
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati