Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Mit şi adevăr: Pâina albă, neagră sau integrală? Specialiştii răspund

Mit şi adevăr: Pâina albă, neagră sau integrală? Specialiştii răspund

Mit şi adevăr: Pâina albă, neagră sau integrală? Specialiştii răspund
Sursa foto: Foto: public-domain-image.com
25 Sep 2015   •   23:49
Care are mai multe calorii, ajută la digestie şi previne apariţia bolilor de inimă? Eva.ro de ajută să descoperi informaţiile corecte:

1. Pâinea albă are mai multe calorii decât pâinea neagră
Mit. Pâinea albă nu are mai multe calorii decât cea neagră

Din punct de vedere strict al numărului total de calorii pe sută de grame, nu există diferenţe semnificative între pâinea albă şi cea neagră. Calitatea caloriilor este însă diferenţa. Pâinea albă are într-adevăr mai multe calorii goale (non-nutritive) decât cea neagră. Adică îi lipsesc fibrele, vitaminele, mineralele care se distrug prin procesarea cerealelor.
Pe lângă faptul că făină albă este extrem de săracă în nutrienţi, mai apare şi problema E-urilor. Pentru afânare, pentru gust, pentru aspect, pentru încadrarea pâinii într-un preţ accesibil, se pare că E-urile sunt adăugate din belşug în procesul de fabricaţie.

Sfat: Alege întotdeauna sortimentele de pâine integrală pentru a beneficia de toate vitaminele, mineralele şi fibrele de calitate. Alege calitatea! Meriţi ce e mai bun!

2. Pâinea neagră previne bolile de inima
Adevăr. Pâinea neagră ajută în prevenirea bolilor de inima

Datorită conţinutului crescut de fibre, consumul de pâine neagră reduce absorbţia colesterolului rău în organism, ceea ce se traduce în scăderea depunerii lui pe artere – cauza cea mai frecventă a bolilor de inimă. Un studiu făcut de specialiştii spanioli de curând a arătat că persoanele care au mâncat numai pâine albă într-un anumit interval de timp au avut un risc cu 40% mai mare de a deveni supraponderale sau chiar obeze, transmite Fox News.
Pe de altă parte, consumul de pâine integrală ajută la reducerea riscului de obezitate şi protejează împotriva mai multor boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, cele de inima, cancerul şi accidentul vascular cerebral.

Sfat: Atunci când îţi faci un sandviş foloseşte pâine neagră, iar pentru a-i îmbunătăţi gustul adaugă peste ea diferite ingrediente naturale. Câteva exemple ar fi salată verde, castraveţi mărunţiţi amestecaţi cu o lingură de iaurt degresat şi mărar, bucăţi de roşii uscate la soare sau proaspăt tăiate condimentate cu busuioc, piper roşu copt sau guacamole. Sandvişul nu trebuie să includă neapărat două felii de pâine, poţi opta şi pentru varianta cu una singură.

3. Pâinea albă ajută digestia
Mit. Pâinea albă nu ajută digestia pentru că are foarte puţine fibre.

Fibrele sunt substanţe de balast, care se găsesc numai în fructe, legume şi cereale. Nu vei găsi niciodată fibre în produsele de origine animală (carne, ouă, lapte, peste etc.), oricât de convingătoare ar fi reclamele producătorilor.

Stomacul nostru nu poate digera sau absorbi fibrele, însă ele sunt deosebit de importante pentru sănătate, întrucât ajută tranzitul intestinal, previn şi ameliorează constipaţia, reduc riscul de cancer de colon.
Specialiştii recomandă un consum mediu de 20 - 35 grame pe zi, însă oamenii consumă în jur de 9 - 12 grame zilnic, poate şi mai puţin. O dietă săracă în fibre pote crea o serie de neplăceri, pornind de la senzaţia de balonare, flatulenţe, hemoroizi, varice şi până la boli de inimă şi cancer de colon.

Sfat: Pentru un regim alimentar cât mai sănătos, dar şi în multe diete, specialiştii recomandă consumul de pâine neagră, pe bază de diverse sortimente de făină. Sursă naturală de vitamine, minerale şi fibre alimentare, aceasta stimulează tranzitul intestinal, având un efect benefic în echilibrarea metabolismului.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close