Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă „Revoluţia dulce”: Cum poate fi învinsă moartea albă fără să renunţăm la gustul dulce

„Revoluţia dulce”: Cum poate fi învinsă moartea albă fără să renunţăm la gustul dulce

„Revoluţia dulce”: Cum poate fi învinsă moartea albă fără să renunţăm la gustul dulce
28 Mai 2014   •   10:22

Cu toate că ne lovim câteodată – îndeosebi pe internet – de diverse păreri nefondate, îngrijorătoare pentru consumatori, experții în domeniu (cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) ne spun adevărul despre îndulcitorii hipocalorici folosiţi în alimentaţie.

Pe vremuri, germanii numeau zahărul, pe buna dreptate „moartea albă”, deoarece îţi oferea gustul dulce la pachet cu o serie de probleme grave pentru sănătate. Dar descoperirea îndulcitorilor hipocalorici a provocat o ”revoluție dulce”. Şi deşi siguranța utilizării acestor ingrediente a ridicat semne de întrebare,  Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat printr-o serie de evaluări că aceste ingrediente cu gust dulce, cu un conținut scăzut de calorii sau fără calorii, sunt absolut sigure pentru consum!

Ar putea fi viața noastră de zi cu zi mai dulce decât atât?

„Îndulcitorii hipocalorici și fără calorii reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri din domeniul nutriției și științei alimentaţiei. Aceștia sunt frecvent utilizați pentru îndulcirea alimentelor și băuturilor, iar mulţi dintre acești îndulcitori aprobați pentru consum sunt disponibili în prezent pe piață. Printre ei se numără: aspartamul, acesulfam-K, ciclamatul de sodiu, sucraloza, zaharina și glicozidele derivate din steviol (îndulcitorul obținut din planta numită stevia). Aceștia se găsesc într-o varietate de alimente și băuturi – băuturi răcoritoare, gumă de mestecat, înghețată, diverse tipuri de iaurt, frișcă și produse de patiserie – dându-le gustul dulce, practic fără niciun aport caloric.” - susţine Dr. Luiza Pîrvu, Consultant în nutriție.

Cu toate că ne lovim câteodată – îndeosebi pe internet – de diverse păreri nefondate, îngrijorătoare pentru consumatori, experții în domeniu (cum ar fi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) confirmă atât siguranța pentru consum a îndulcitorilor hipocalorici, cât și beneficiile aduse de aceștia, care sunt de acum destul de clare și - mai ales – bazate pe date științifice!

Siguranţa pentru om şi excepţiile de la regulă

Înainte de a fi aprobați pentru consum, îndulcitorii hipocalorici și fără calorii, împreună cu întreaga gamă de aditivi alimentari, sunt îndelung studiați de către experți. Organizații internaționale responsabile de siguranța alimentelor, precum Comitetul Mixt de Experți pentru Aditivi Alimentari (JECFA) al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), realizează evaluări ample ale informațiilor științifice disponibile, care sunt mai apoi repetate la intervale regulate de timp, chiar și după ce o anumită substanță a fost aprobată pentru consum. Doar după ce îndulcitorii hipocalorici și fără calorii sunt confirmați ca fiind siguri pentru consum, fără efecte nedorite, atât pe termen scurt, cât și lung, în doza zilnică recomandată pentru utilizare, aceste autorități pot să aprobe utilizarea lor în alimente și băuturi.

Conform acestor experți, îndulcitorii hipocalorici pot fi consumați de oricine, inclusiv de femeile însărcinate sau cele care alăptează, de copii și de diabetici. Singura excepție o reprezintă persoanele diagnosticate cu fenilcetonuria (PKU), acestea neput‚nd consuma aspartam. Mai mult decât atât, e de menționat faptul că instituții precum EFSA iau în considerare examinări făcute at‚t asupra consumului populației în general şi al unor categorii speciale, cum sunt copiii, cât și asupra unor grupuri consumatoare de îndulcitori în mod frecvent, cum sunt diabeticii, adapt‚ndu-și instrucțiunile în consecință

Plăcere fără calorii

”În încercarea de a controla greutatea, prin păstrarea echilibrului între aportul caloric şi numărul caloriilor arse, s-ar putea să nu ne mai bucurăm de gustul dulce atât de des pe cât ne-am dori. În plus, anumite grupuri de populație, precum persoanele diagnosticate cu diabet, se văd nevoite să-și limiteze consumul de zaharuri, pentru a evita efectele acestora asupra glicemiei. Ca atare, îndulcitorii hipocalorici se dovedesc a fi aliați de încredere ai tuturor celor care au indicația să reducă consumul de zaharuri și/sau de calorii” afirmă Dr. Luiza Pîrvu.

În cazul unor alimente și băuturi (precum unele băuturi răcoritoare), înlocuirea totală a zahărului cu îndulcitori hipocalorici sau fără calorii permite multor persoane să savureze gustul dulce fără niciun aport caloric și fără modificarea nivelului glicemiei. Cu toate acestea, în cazul a numeroase alte alimente și băuturi, îndulcitorii hipocalorici ajută la reducerea aportului caloric care provine din zahăr, însă aceste alimente sau băuturi conțin calorii care provin din carbohidrați, grăsimi, proteine, fiind deci necesar să se ia și acest lucru în considerare atunci când este vorba de gestionarea aportului caloric și a indicelui glicemic. Nu uitați să citiți informațiile nutriționale de pe ambalaj pentru a fi siguri de numărul de calorii și de alți nutrienți. În cazul tuturor alimentelor și băuturilor, moderația, diversitatea și o dietă echilibrată, combinate cu un stil de viață activ reprezintă cheia unui stil de viață sănătos.

Recenta (2012) declarație comună a Asociației Americane pentru Diabet și a Asociației Americane de Cardiologie a confirmat beneficiile îndulcitorilor, afirm‚nd că aceștia „ar putea ajuta la reducerea consumului de zaharuri adăugate, rezultatul fiind astfel o scădere a aportul energetic și un control al greutății/pierderii în greutate”. Regula pentru acest lucru este, firește, ca oamenii să nu mărească aportul energetic prin intermediul altor alimente sau băuturi. Mai mult, oamenii de știință reprezent‚nd cele două organizații confirmă faptul că îndulcitorii hipocalorici și fără calorii permit o mai bună gestionare a nivelului glicemiei din organism, neav‚nd nicio reacție glicemică - adică nu afectează nivelurile de zaharuri și insulină în cazul diabeticilor.

Îndulcitorii hipocalorici și fără calorii sunt siguri pentru consum, permiț‚ndu-ne să ne bucurăm de un gust dulce și, în același timp, să ținem sub control aportul caloric și nivelul glicemiei din sânge.
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close