Antena 3 CNN Mediu Poluare Plămânii a 11 din 13 oameni sunt contaminaţi cu microplastic. Cum ajung particulele în corp și ce boli pot provoca

Plămânii a 11 din 13 oameni sunt contaminaţi cu microplastic. Cum ajung particulele în corp și ce boli pot provoca

Plămânii a 11 din 13 oameni sunt contaminaţi cu particule de microplastic, conform unui studiu al cercetătorilor de la Facultatea de Medicină Hull York din Marea Britanie.

Plămânii a 11 din 13 oameni sunt contaminaţi cu microplastic. Cum ajung particulele în corp și ce boli pot provoca
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    07 Apr 2022   •   12:06

Microplasticul nu ajunge in corpul nostru doar prin mâncare şi băutură, ci poate fi şi inhalat. Inclusiv în zonele inferioare ale plămânului au fost găsite astfel de particule, majoritatea provenite de la ambalaje de plastic şi PET-uri.

Cercetările de ultimă oră efectuate de o echipă de la Hull York Medical School și de la Universitatea din Hull spun că că inhalarea microplasticelor este o cale de expunere, iar descoperirea va ajuta studiile viitoare directe asupra impactului pe care microplasticele l-ar putea avea asupra sănătății respiratorii.

Fibre sintetice au fost găsite anterior în țesutul pulmonar, dar există studii limitate care confirmă prezența microplasticelor – și niciunul nu este atât de robust ca acesta.

Studiul a găsit 39 de microplastice în 11 din cele 13 mostre de țesut pulmonar testate - mai mult decât orice teste de laborator anterioare.

Dr Laura Sadofsky, lector principal în medicină respiratorie la Hull York Medical School și autor principal al lucrării, a declarat:

"Microplasticele au fost găsite în probele de autopsie de cadavre uman - acesta este primul studiu robust care a arătat microplasticele în plămâni de la oameni vii anterior.

De asemenea, arată că sunt în părțile inferioare ale plămânului. Căile respiratorii pulmonare sunt foarte înguste, așa că nimeni nu s-a gândit că ar putea ajunge acolo, dar în mod clar au făcut-o.

Aceste date oferă un progres important în domeniul poluării aerului, al microplasticelor și al sănătății umane.

Caracterizarea tipurilor și nivelurilor de microplastice pe care le-am găsit poate informa acum condiții realiste pentru experimentele de expunere de laborator, cu scopul de a determina impactul asupra sănătății".

Studiul a fost posibil datorită colaborării cu chirurgii de la Spitalul Castle Hill, Hull University Teaching Hospitals NHS Trust din East Yorkshire, care au furnizat țesutul pulmonar viu.

Țesutul pulmonar a fost recoltat din procedurile chirurgicale efectuate pe pacienții care erau încă în viață, ca parte a îngrijirii lor medicale de rutină. Apoi a fost filtrat pentru a vedea ce era prezent.

Dintre microplasticele detectate, au existat 12 tipuri, care au multe utilizări și se găsesc în mod obișnuit în ambalaje, sticle, îmbrăcăminte, sfoară/sforă și multe procese de fabricație. Au existat, de asemenea, niveluri semnificativ mai mari de microplastice la pacienții de sex masculin comparativ cu femeile.

Studiul a arătat că 11 microplastice au fost găsite în partea superioară a plămânului, șapte în partea mijlocie și 21 în partea inferioară a plămânului - o descoperire neașteptată.

Laura a spus: "Nu ne așteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămânilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit. Acest lucru este surprinzător, deoarece căile respiratorii sunt mai mici în părțile inferioare ale plămânilor și nu m-am așteptat ca particule de aceste dimensiuni să fie filtrate sau prinse înainte de a ajunge atât de adânc în plămâni."

Cercetătorii au descoperit că cele mai abundente microplastice au fost polietilena, de exemplu din ambalaje din plastic degradate sau pungi de transport, și nailon, care poate fi din haine; precum și rășini, care ar putea proveni de la drumuri degradate, marcaj cu vopsea sau cauciuc pentru anvelope.

Ce boli pot provoca particulele de microplastic

  • Oamenii de știință au descoperit că o cantitate mai mare de microplastice fecale poate fi asociată cu bolile inflamatorii intestinale.
  • Ftalații, o serie de compuși chimici folosiți în fabricarea produselor din plastic au fost studiați iar rezultatele au arătat un risc mai mare de cancer la sân însă studiul a fost realizat în laborator așa că rezultatele nu pot fi generalizate.
  • Studiile realizate pe rozătoare care au consumat microplastic au arătat că aceste resturi se acumulează în ficat, rinichi și intestine crescând stresul oxidativ. Alte studii au arătat că aceste particule trec din intestine în sânge și există un risc să ajungă la organe.
  • Bisfenon A (BPA) este un alt element chimic prezent în plastic. Un studiu a arătat că expunerea la această substanță poate crea dezechilibre hormonale în cazul femeilor.
×
Subiecte în articol: plămânii microplastic boli studiu
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close