Antena 3 CNN Meteo Prăpăd făcut de furtunile puternice cu grindină în România. Elena Mateescu, directorul ANM, anunț de ultimă oră

Prăpăd făcut de furtunile puternice cu grindină în România. Elena Mateescu, directorul ANM, anunț de ultimă oră

Furtunile puternice cu grindină au lovit în mai multe zone din România. Țara noastră este încă sub avertizarea meteo Cod galben de ploi. Elena Mateescu, directorul ANM, ne spune cât de gravă este situația și la ce ar trebui să ne așteptăm în următoarele zile.

Prăpăd făcut de furtunile puternice cu grindină în România. Elena Mateescu, directorul ANM, anunț de ultimă oră
de Andreea Ştefan    |    11 Sep 2022   •   17:45

”Vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben emisă la nivel general pentru partea de nord a țării, jumătatea nordică, acolo unde până în această seară, la ora 23:00, ne așteptăm la perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

Ne așteptăm ca acestea să fie și dublate de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu. A fost în vigoare până la ora 16:30, pentru zone din județul Iași, o astfel de avertizare de cod portocaliu, ce viza cantități de apă de peste 40 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului și, izolat, căderi de grindină. Și ne mai așteptăm ca și mâine să vorbim în special pentru partea de nord.

De asemenea, în zona de munte, la perioade de instabilitate, și să consemnăm în continuare cantități de apă ce pot depăși local 15-25 de litri pe metru pătrat, iar, din punct de vedere termic, să observăm și o răcire, pentru că în jumătatea de nord a țării maximele nu vor mai depăși 17-18 grade, în timp ce în partea de sud, sud-est acestea să mai consemneze valori de peste 25 de grade, în afară de Iași.

Ne așteptăm ca toată jumătatea nordică, așa cum menționam, partea de nord-vest, nord-centru a țării, dar și extremitatea de sud-est, să înregistrăm până în această seară, la ora 23:00, perioade de instabilitate atmosferică, cu cantități de apă care să depășească 25-40 de litri pe metru pătrat la nivel local și să consemnăm pe parcursul averselor și intensificări de vânt, în special în zona montană înaltă și pe arii restrânse, căderi de grindină”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

Avertizare meteo ANM de ploi torențiale și vijelii | Cod galben în 17 județe

17 județe din Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Crișanei sunt sub atenționare cod galben de ploi până la noapte, potrivit avertizării Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Codul galben de ploi intră în vigoare astăzi la ora 10.00 și expiră la ora 23.00.

În această perioadă, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse grindină. 

Este vorba de județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Suceava, Brașov, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași, Vaslui.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în restul țării.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu meteo
Parteneri
Horoscop 2-8 octombrie 2023, cu Mihai Voropchievici. Atenţie la o trădare
x close