Antena 3 CNN Meteo Avertisment de vreme severă! Meteorologul Alina Șerban: "Averse torenţiale, vijelii şi descărcări electrice"

Avertisment de vreme severă! Meteorologul Alina Șerban: "Averse torenţiale, vijelii şi descărcări electrice"

Este cod galben de ploi și vijelii valabil până în această seară în peste zece județe. Suntem abia la jumătatea lunii și deja meteorologii au emis peste 160 de avertizări nowcasting, dintre care două au fost cod roșu.

Avertisment de vreme severă! Meteorologul Alina Șerban: "Averse torenţiale, vijelii şi descărcări electrice"
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    13 Iun 2022   •   15:02

Meteorologul Alina Șerban a explicat această creștere a fenomenelor meteorologice severe în exclusivitate la Antena 3. 

”Atât primăvara cât și începutul acestei veri s-au regăsit sub influența a numeroase sisteme frontale care au determinat vreme instabilă pentru multe intervale de timp. Acest lucru însemnând averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și căderi de grindină ce s-au produs și au determinat chiar și pagube, au avut efecte semnificative în multe regiuni din țară. 

Toate acestea pe fondul unor sisteme depresionare destul de active, în jumătatea de nord a Europei în mod deosebit. Mai mult decât atât, putem spune că în intervalul imediat următor o masă de aer tropical se va intensifica și se va extinde în jumătatea sudică a Europei. Aceasta se va îndrepta și către zona țării noastre și la granița acestor două mase de aer, cea rece din nordul continentului cât și cea caldă care se va extinde în zilele următoare, vom avea astfel de fenomene, fenomene specifice instabilității atmosferice ce se produc atunci când aceste două mase se regăsesc la graniță sau sunt dezlocuite una de cealaltă și au efecte intense. Pot deveni severe cu cât contrastul dintre cele două mase este mai ridicat. 

Fenomene mai severe în zona țării noastre și la momentul acesta în mod deosebit în zonele de deal și de munte, local în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania. În anumite localități pot deveni severe din nou, acest lucru transpunându-se în cantități importante de apă, peste 30-40 de litri pe metru pătrat, în intervale scurte de timp de această dată, pentru că vorbim de fenomene specifice instabilității atmosferice, care pot determina căderi de grindină sau vijelii. 

Astăzi vorbim despre o vreme caldă, în mare parte din țară. Ne așteptăm la temperaturi maxime de peste 30 de grade, în mod deosebit în partea de sud și de vest a teritoriului, dar aceste valori se pot înregistra și centru sau est. 

În aceste luni de vară sunt mai greu de făcut estimări dar putem vorbi despre intervalul imediat următor, despre această săptămână când, până spre finalul ei, până pe vineri instabilitatea atmosferică va fi în reducere semnificativă, adică ploile nu vor mai apărea. Mâine, cel mult în partea de sud est a teritoriului și apoi puțină liniște pentru ca la sfârșitul săptămânii din nou să avem sisteme mobile care vor determină fenomene de genul acesta, averse, descărcări electrice, căderi de grindină, vijelii. 

În această perioadă, cât avem liniște, vremea se va răci ușor, va deveni chiar mai răcoroasă în partea de sud a teritoriului. Dacă mâine vom vorbi despre temperaturi maxime normale pentru această perioadă, acest lucru însemnând 22-23 de grade Celsius până la 30-31 de grade Celsius cu totul izolat în sudul Olteniei, poimâine abia dacă se vor mai atinge 28-29 de grade, dar se pare că această masă de aer cald care este prezentă și în intensificare la momentul acesta în Peninsula Iberică se va deplasa ușor către zona țării noastre. Este foarte probabil să ne afecteze cumva la începutul săptămânii următoare transpunându-se în temperaturi de peste 30 de grade”, a explicat Alina Șerban la Antena 3.  

×
Subiecte în articol: Alin Șerban vremea
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close