Antena 3 CNN Opinii Sfârşitul lui Băsescu

Sfârşitul lui Băsescu

Sfârşitul lui Băsescu
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Sep 2010   •   12:41

Gata. Demisia lui Vasile Blaga de la Interne semnalizează cea mai mare ruptură din sânul puterii şi începutul sfârşitului ei. Legătura ombilicală dintre Blaga şi Băsescu, cea care asigura stabilitatea structurii partid şi de stat, a fost tăiată printr-un gest ferm.

Explicaţia lui Blaga la momentul anunţului e lipsită de echivoc: ?Nu pot accepta însă ca gestul unora dintre ei (protestatarii de vineri - n.m) să fie considerat element de raportare pentru toţi angajaţii MAI.? Cine a introdus în toată această poveste ?elementul de raportare? de care vorbeşte Vasile Blaga? Nimeni altul decât Băsescu. El a ?pedepsit? întreaga poliţie şi jandarmerie din România prin refuzul de a mai colabora cu aceste două instituţii în asigurarea protecţiei sale.

Săgeata lui Blaga nu suportă devieri de sens. Pe ea scrie, la destinatar, negru pe alb,  ?Palatul Cotroceni?. De ce susţin că e începutul sfârşitului. Vasile Blaga ştie foarte bine ce semnal dă, prin demisia sa, structurilor de putere din statul român şi din propriul partid. Ştie (şi indiciul public e tocmai vehemenţa extremă a protestelor de vineri ale poliţiştilor) că în structurile importante ale statului există o stare de nemulţumire explozivă la adresa lui Traian Băsescu. Ştie că în propriul partid, lucrurile stau la fel. Şi mai ştie că în ambele e nevoie doar de o scânteie pentru ca explozia să se producă. Şi mai ştie că demisia sa va fi interpretată exact ca un astfel de semnal.

Ce urmează? Băsescu are două opţiuni, una mai grea decât cealaltă. Să-l convingă pe Blaga să revină asupra demisiei, dar mi-e greu să cred că o va face fie şi din motive de orgoliu prostesc, şi chiar şi aşa nu e deloc sigur că va reuşi, fie să accepte situaţia şi să încerce o rezolvare pe ocolite. Mă gândesc la o strategie care, prin victimizarea lui Blaga care acum, cu acest gest, devine unul dintre cei mai populari demnitari români, să aibă ca rezultat final propulsarea demisionarului de la Interne,  în urma unei crize atent dirijate,  în locul lui Emil Boc, la şefia unui nou guvern.

Dacă are în minte aşa ceva, s-ar mai putea salva cumva. Dar e extrem de greu de pus în practică. Prin urmare, cel mai probabil, vom asista la o disoluţie accelerată a actualei structuri de putere care nu se poate încheia decât cu demiterea lui Traian Băsescu.

Raul Zan

×
Subiecte în articol: vasile blaga Raul Zan
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close