Antena 3 CNN Politică Alegeri "capitale": Blaga, Diaconescu, Oprescu şi Orban, faţă-n faţă

Alegeri "capitale": Blaga, Diaconescu, Oprescu şi Orban, faţă-n faţă

Alegeri "capitale": Blaga, Diaconescu, Oprescu şi Orban, faţă-n faţă
28 Mai 2008   •   20:09

Ultima sută de metri pentru primăria Capitalei. Vasile Blaga, candidatul PD-L, Cristian Diaconescu, candidatul PSD, Ludovic Orban, candidatul PNL şi Sorin Oprescu s-au confruntat, la Antena3, în emisiunea ?Eu cu cine votez??, moderată de Gabriela Vrânceanu Firea.

Primul subiect adus în discuţie ? frauda electorală. Şansele ca alegerile să fie ?măsluite? sunt infime, declară aspiranţii la fotoliul de primar.

Referitor la declaraţiile de avere, cei 4 consideră că nu pot exista nedumeriri nici în această privinţă, deoarece gradul de expunere ca şi candidat la Primăria Capitalei este foarte ridicat.

Într-o intervenţie telefonică la Antena3, Mircea Geoană, preşedintele PSD spune despre Diaconescu, colegul său de partid, că este un om ?care nu poate fi agăţat de nicăieri?.



?Chiar dacă Bucureştiul este un oraş cu foarte multe resurse, Diaconescu are coloană vertebrală. Este un om care poate lucra cu sisteme mari, pe care le manageriază cu succes?, a declarat Geoană.

Din partea PD-L, a intervenit telefonic Liviu Negoiţă, vicepreşedintele partidului, care a spus că ?Vasile Blaga este un om extrem de serios, un profesionist în politică şi un foarte bun organizator?.



Premierul Călin Popescu Tăriceanu a intrat şi el în direct la Antena 3, ca susţinător al lui Orban. Acesta a declarat despre candidatul PNL la primărie că are două calităţi care îl recomandă: experienţa administrativă şi experienţa politică. Tăriceanu spune că, în condiţiile în care traficul reprezintă una dintre problemele importante ale Capitalei, funcţia de ministru al Transporturilor pe care Orban o deţine în prezent este un atu.



Pentru a-l susţine pe candidatului independent Sorin Oprescu, a luat cuvântul actriţa Maia Morgestern, care a declarat că are încredere in acesta, mai ales că nu aparţine vreunui partid politic. Maia Morgestern a mărturisit că Oprescu ştie să respecte fiinţa umană.



Rând pe rând, candidaţii şi-au comentat declaraţiile de avere.

Întrebat de Blaga de ce crede că a fost ales candidat al partidului din care face parte, Cristian Diaconescu spune că nu au existat motive ascunse şi că a fost desemnat în unanimitate de către structura PSD. Referitor la intrarea în turul doi a lui Oprescu, Diaconescu doreşte să creadă că nu se va realiza pur şi simplu un trasfer de voturi de la el la Oprescu şi că oamenii vor vota proiectul, nu persoana.

Întrebările încrucişate pe care şi le-au adresat candidaţii, au dus la o dispută între independentul Sorin Oprescu şi democrat-liberalul Vasile Blaga.

Pe de altă parte, Sorin Oprescu a refuzat să-i pună o întrebare legată de problemele Capitalei fostului său coleg social democrat, Cristian Diaconescu. Diaconescu a fost interpelat totuşi de liberalul Ludovic Orban, despre relaţia pe care o are cu doi dintre candidaţii PSD la primăriile de sector.

Favoriţii la Capitală au fost rugaţi să se autocaracterizeze în câteva cuvinte. Oprescu a spus că este ?un tip tenace, sincer, nu am păcălit niciodată pe nimeni şi manifest putere de înţelegere în relaţiile cu ceilalţi oameni?.

Candidatul PD-L, Vasile Blaga se descrie ca fiind un om de acţiune, care duce lucrurile la capăt?. Acesta spune că este un conducător, aflându-se în fruntea diverselor organizaţii, de la întreprinderi, la minister. ?Sunt un om de onoare şi de echipă?, a încheiat PD-L-istul.

Diaconescu mărturiseşte că, în viaţă, a muncit foarte mult şi totul a construit pe baza bunei credinţe. ?Am lăsat în spate un pachet de proiecte şi am servit interesul ţării?, a declarat candidatul PSD la primăria Capitalei.

Ludovic Orban a apelat la câteva povestioare din copilărie pentru a se autocaracteriza. Acesta şi-a amintit că, pentru că nu şi-a pus jucăriile în ordine, tatăl său i le-a aruncat. Când a vrut să meargă la mare cu fratele său, a trebuit să muncească pentru a câştiga bani. Spune despre sine că e sportiv şi că are spirit de echipa şi că nu a fost niciodată implicat într-un act de corupţie.

Candidaţii la Primăria Capitalei au fost rugaţi să-şi prezinte proiectele în legătură cu cele maiimportante problemele cu are se confruntă Bucureştiul.

Ludovic Orban a vorbit despre spaţiile verzi. Candidatul PNL a explicat că acestea reprezintă măsura principală prin care se poate combate poluarea cu praf din Capitală. Orban spune că a identificat deja 18 locuri unde doreşte să amenajeze parcuri şi declară că, în proiectul său de primar, sunt prevăzute măsuri şi pentru menţinerea celor existente.

Cristian Diaconescu a vorbit despre transportul în comun. Acesta spune că va pune la punct planul pentru construirea unei linii de metrou ?verzi?, de suprafaţă, care va circula pe şoseaua de centură. Până în 2012, candidatul PSD la Capitală îşi propune să prelungească liniile de tramvai şi de troleibuze şi să construiască şi noi linii de metrou subteran. Acesta are în plan să înfiinţeze Autoritatea Metrolpolitană de Transport, urmând ca metroul să treacă sub administrarea primăriei. Infracţiunile ?comunitare? vor fi combătute cu ajutorul poliţiei, care va supraveghea şi transportul în comun, a declarat Diaconescu.

Vasile Blaga a fost rugat să vorbească despre planurile sale în ceea ce priveşte reabilitarea termică a locuinţelor. Candidatul PD-L spune că bucureştenii plătesc mult mai mult din cauza căldurii care se pierde pe traseu. Teoretic, cheltuielile de reabilitare ar trebui suportate de 3 părţi, în mod egal: administraţia locală, Guvernul şi asociaţia de locatari a blocului.

Tema consolidării clădirilor cu risc seismic i-a revenit lui Sorin Oprescu. Acesta a mărturisit că nu îşi doreşte să fie ?primarul marelui cutremur?, dar că va încerca să ia măsuri în această privinţă. Va demola clădirile care trebuie demolate şi va consolida celelalte clădiri cu risc seismic, începând cu spitalele, grădiniţele şi blocurile.

PROMISIUNILE CANDIDAŢILOR LA PRIMĂRIA CAPITALEI

Antena3.ro

×
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close