Antena 3 CNN Politică Alegeri parţiale pentru un loc de deputat dacă Bogdan Olteanu va deveni viceguvernator BNR

Alegeri parţiale pentru un loc de deputat dacă Bogdan Olteanu va deveni viceguvernator BNR

Alegeri parţiale pentru un loc de deputat dacă Bogdan Olteanu va deveni viceguvernator BNR
Sursa foto: Bogdan Olteanu
07 Oct 2009   •   11:06

Liberalul Bogdan Olteanu are şanse să fie desemnat viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR). Susţinut de PNL şi PSD, beneficiind deja de avizul favorabil al comisiilor reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, Olteanu va fi nevoit însă să vacanteze funcţia de deputat deţinută dacă va fi confirmat în Consiliul de Administraţia al BNR. Legea nu-i permite să cumuleze cele două calităţi, considerate incompatibile. În aceste condiţii, în Colegiul uninominal nr. 1 din sectorul 1 din Bucureşti vor fi organizate alegeri parţiale pentru desemnarea unui nou deputat în locul care va fi lăsat liber de Olteanu.
Legea privind Statutul BNR prevede că "membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României nu pot fi deputaţi ori senatori, sau membri ai unui partid politic şi nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administraţia publică".
Complementar, Legea privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului stipulează că "în caz de deces sau demisie a unui senator sau deputat, pentru ocuparea mandatului vacantat se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor prezentului titlu".
Bogdan  Olteanu a candidat în Colegiul uninominal nr. 1 din sectorul 1 din Bucureşti, fiind însă ales ca deputat numai în urma etapei de reditribuire, el cumulând numai 26,6% din voturi, dar fiind ajutat de scorul partidului pe întreaga circumscripţie.
Antena3.ro

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close