
Legăturile lui Călin Georgescu, fost candidat la prezidențiale din 2024 și predecesor al lui George Simion, cu oameni din cercurile de apropiați ale lui Vladimir Putin și ale regimului său din Rusia ies din nou în evidență – ele au fost discutate din nou chiar la televiziunea națională din Austria, unde ministrul apărării din această țară și un expert pe probleme de securitate cibernetică l-au dat exemplu pe candidatul român pentru felurile în care Rusia se implică în țările europene prin activități de război informațional hibrid, relatează G4Media, care a discutat cu expertul citat.
Călin Georgescu ar avea legături cu o apropiată a lui Vladimir Putin – Elena Vladimirovna Șmelova. Ea i-a fost lui Putin manager de campanie la așa-zisele alegeri prezidențiale ruse din 2018 și se află, în prezent, pe lista de sancțiuni internaționale pentru rolul pe care îl are în sprijinirea invaziei rusești din Ucraina.
Legăturile lui Georgescu cu Șmelova au ca punct comun relația fostului candidat cu un controversat om de afaceri austriac, despre care s-a scris că este mentorul și finanțatorul acestuia. Ele au fost cultivate de-a lungul deceniului 2012-2022, când Georgescu a locuit în Austria.
Dezbatere la televiziunea națională austriacă
Invitați să discute despre războiul hibrid al Rusiei contra Europei la dezbaterea din Austria au fost ministrul apărării austriac, Markus Reisner, și expertul în securitate cibernetică Cornelius Granig, președinte al Media and Journalism Taskforce, Transparency International și al University Institute for Security Research de la Universitatea Sigmund Freud din Viena. Granig este un cunoscător direct al realităților din România, țară în care a condus sau conduce mai multe afaceri, inclusiv în domeniul media, conform G4Media, care îl citează.
În dezbatere, el a vorbit despre felul în care Rusia duce războiul informațional împotriva României, amintind de Călin Georgescu - fostul candidat a locuit în Austria vreme de un deceniu și a revenit în țară abia în 2021-2022.
În cursul dezbaterii, Granig a vorbit și despre războiul hibrid al rușilor în România și a amintit de Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2024, care a locuit în Austria mai mulți ani, până în 2021-2022.
„În cercetarea mea despre războiul hibrid al Rusiei împotriva Europei, situația din România este un subiect foarte important, mai ales că cea mai înaltă instanță a dumneavoastră (Curtea Constituțională - n. red.) a confirmat influența Rusiei asupra alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, iar domnului Călin Georgescu i s-a interzis participarea în continuare la alegeri”, a declarat Granig pentru G4media.
El a oferit și probele afirmațiilor sale despre care afirmă că indică „apropierea anturajului domnului Călin Georgescu de Vladimir Putin”.
Legăturile mentorului lui Georgescu, Roland Schatz, cu Rusia lui Putin
Roland Schatz, un om de afaceri austriac, este cunoscut pentru fondarea mai multor firme cunoscute după logo-urile „Innovatio” și „Media Tenor”, specificul activității lor fiind „impactul media asupra populației”. Schatz a fost condamnat în iulie 2010, la Bonn, Germania, pentru delapidare, fraudă și furt din contribuții la asigurările sociale șide pensii ale angajților, dar și pentru declarații false.
În Austria, Georgescu a fost un colaborator al omului de afaceri Roland Schatz, despre care o investigație publicată în februarie 2025 de un jurnalist american susținea că a fost ”mentorul și finanțatorul” lui Georgescu în acea perioadă. După 1985, Schatz a fondat mai multe firme, în diverse țări, sub logo-urile ”Innovatio” și ”Media Tenor”, specificul activității acestora fiind impactul media asupra populației. Personaj controversat în Germania, Roland Schatz a fost condamnat în iulie 2010 în Bonn, pentru delapidare, fraudă în faliment, furt din contribuțiile la asigurările sociale și de pensii ale angajaților și declarații false, conform G4Media.
Antena 3 CNN a scris, în decembrie 2024, despre legăturile fantomaticei UNGSII (United Nations Global Sustainable Index Institute) o fundație pe care Georgescu a încercat să o asocieze cu ONU, în încercarea de a susține ideea că a lucrat la Națiunile Unite. UNGSII n-are nicio legătură cu ONU.
La o căutare pe site-ul UNGSII de atunci, aflam că Media Tenor, entitatea care se află la adresa sediului UNGSII este o companie fondată de Roland Schatz, care este și co-fondatorul și actualul CEO al UNGSII. În descrierea de pe site-ul acestei companii, se arată că „este primul institut de cercetare media care s-a concentrat pe analiză media continuă 100 la sută”.
„Grație acestei abordări specifice, institutul s-a extins internațional și oferă servicii companiilor, ONG-urilor, guvernelor, organizațiilor media și universităților de elită. Acționând ca partener strategic, Media Tenor ajută organizațiile să valorifice mass-media.
Prin parteneriate cu Media Tenor, organizațiile pot să-și realizeze mai bine mesajele pentru ca ele să ajungă la publicul țintă, eliminând mare parte din componenta de presupunere din aceste proceduri”, se arată pe site-ul Media Tenor.
Prin această companie, Georgescu a fost inserat în mai multe activități din poziția de „director executiv” al UNGSII. La același UNGSII, Schatz era „fondator și președinte”. Pe un site austriac dedicat societăților comerciale se arată că Media Tenor GMBH a fost înființată la Viena, în 2015, Schatz fiind CEO, iar unic asociat a fost firma elvețiană Innovatio Verlags AG, societate care îi aparținea tot lui Schatz.
O firmă cu același nume – Media Tenor, exista, însă și în Rusia, în Sankt Petersburg, încă din 2005, cu același obiect de activitate, domeniul media, cu un unic asociat tot din Elveția și cu nume asemănător asociatului de la firma austriacă: Innovatio Editions SA, în fapt, fostul nume al Innovatio Verlags AG, la care același Schatz ocupa funcția de președinte. De menționat că Media Tenor, UN Global Sustainability Index Institute și o sucursală a Innovatio au sedii învecinate în Viena – strada Linke Wienzeile 29/9 (Media Tenor și Innovatio), respectiv Linke Wienzeile 29/9A (UN Global), mai scrie G4Media.
În prezent, Media Tenor din Sankt Petersburg figurează drept lichidată, dar, alături de firma lui Schatz, care deținea 52% din părțile sociale, în această societate apărea cu 10% rusoaica Elena Vladimirovna Șmelova care îndeplinea și funcția de CEO, aceeași implicată în campania lui Putin din 2018.
Sursă foto: G4Media
Șmelova este, în prezent, CEO la două organizații din Rusia „Talentul și succesul” și „Consiliului Teritoriului Federal Sirius”, conducând un centru educațional vizitat de Vladimir Putin, după cum o arată un comunicat al Kremlinului din octombrie 2023. Pe Internet există și o altă fotografie cu Șmelova și Putin, realizată chiar la Kremlin de un fotograf al agenției de stat TASS, pe 15 martie 2021.
Sursă foto: Kremlin.ru.
De asemenea, Șmelova a fost manager de campanie al lui Vladimir Putin, la așa-zisele alegeri prezidențiale ruse din 2018.
Șmelova se află pe lista persoanelor sancționate de Uniunea Europeană pentru că se află în anturajul șefului de la Kremlin. Șmelova este acuzată inclusiv că strânge fonduri pentru a sprijini unitățile militare din așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk, cvasi-statele inventate de Putin pe teritoriul Ucrainei pentru a o destabiliza. Ulterior, aceste entități fictive au fost anexate direct de Rusia. Prin celelalte două organizații menționate, Șmelova se ocupă de deschiderea de centre educaționale rusești în regiunea ucraineană Donețk - contribuind, practic, la subminarea suveranității și integrității teritoriale ucrainene. Pe site-ul pe care apar informațiile legate de aceste entități sancționate de UE apar și informații legate de legăturile ei cu organizația Media Tenor din Rusia.