Antena 3 CNN Politică Anastase propune un proiect privind eliminarea cumulului pensiei cu indemnizaţia de parlamentar

Anastase propune un proiect privind eliminarea cumulului pensiei cu indemnizaţia de parlamentar

Anastase propune un proiect privind eliminarea cumulului pensiei cu indemnizaţia de parlamentar
Sursa foto: Roberta Anastase
07 Apr 2010   •   14:38

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat, miercuri, că a iniţiat un proiect de modificare a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, prin care elimină posibilitatea cumulării pensiei cu indemnizaţia de parlamentar.
Iniţiativa legislativă precizează că indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor se cumulează cu alte venituri şi se supune impozitului pe venit, conform legii, dar că "pensia calculată potrivit legii nu se acordă simultan cu indemnizaţia de deputat sau senator".
Anastase a suţinut că va face apel la toţi colegii săi parlamentari să semneze iniţiativa sa legislativă, pe care o va depune vineri la Parlament. "Colegii care au spus la televiziuni că nu trebuie să existe cumul între pensie şi indemnizaţia de parlamentar sper să semneze această lege", a precizat Anastase.
Roberta Anastase a admis că săptămâna trecută a existat o discuţie privind un document care a fost analizat de Birourile Permanente comune şi care viza normele de aplicare a Legii privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevedea posibilitatea ca parlamentarii să cumuleze indemnizaţia cu pensia.
"Este cazul să ne facem curăţenia de primăvară în Parlament, să facem curăţenia care ne priveşte pe noi în legislaţie şi în acest fel să eliminăm eticheta de privilegiaţi. Dacă suntem în situaţie de criză, în care cerem românilor să strângă cureaua, nu ne putem permite să avem o categorie aparte de privilegiaţi ", şi-a justificat preşedintele Camerei Deputaţilor demersul legislativ.
Ea a mai spus că speră ca parlamentarii "să nu se folosească de tertipuri de natură procedurală pentru a bloca" adoptarea acestui proiect legislativ.
"Vreau să le cer astăzi să-şi asume public poziţia faţă de această propunere legislativă", a adăugat Roberta Anastase, care este convinsă că va avea susţinerea colegilor săi din PDL.
Birourile Permanente ale Parlamentului au decis, pe 22 martie, pentru respectarea unei hotărâri a CC, eliminarea unei prevederi legislative potrivit căreia "pensia nu se acordă simultan cu indemnizaţia de deputat sau senator". Ordonanţa care interzicea cumulul pensiilor cu salariile, emisă anul trecut de Guvern, a fost atacată la Curtea Constituţională. Instituţia a decis că interzicerea cumulului pensiei cu salariul în cazul demnitarilor, magistraţilor, judecătorilor nu e constituţională.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close