Antena 3 CNN Politică Băsescu cere concedieri masive în aparatul de stat. Boc, protectorul nepoatei, revoltat de şoferii şi soacrele "bugetofage"

Băsescu cere concedieri masive în aparatul de stat. Boc, protectorul nepoatei, revoltat de şoferii şi soacrele "bugetofage"

Băsescu cere concedieri masive în aparatul de stat. Boc, protectorul nepoatei, revoltat de şoferii şi soacrele "bugetofage"
Sursa foto: Emil Boc
30 Iul 2009   •   15:50

Premierul Emil Boc a ţinut să înfiereze aseară risipa de bani şi de posturi de la nivelul agenţiilor guvernamentale, precum şi salariile mari acordate în aceste instituţii. Primul ministru a făcut pe revoltatul tunând şi fulgerând la adresa acelora care îndrăznesc să-şi angajeze soacre pe banii publici şi să plătească cu aproape o mie de euro un şofer de serviciu pentru propriile capricii sau interese. Cu doar o jumătate de an în urmă însă, Boc era tocat de presă pentru angajarea unei nepoate şi a propriului şofer drept consilier în aparatul său de lucru de la Palatul Victoria., un trecut pe care însă acum premierul a preferat să-l treacă sub tăcere. Mai direct, preşedintele Traian Băsescu a muştruluit joi guvernul c pentru tergiversarea punerii în aplicare a reducerii cu 20% a "aparatului de stat exagerat de mare" populat de ? un mare număr din funcţionari inutili".

Guvernul, mustrat pentru tergiversarea concedierii funcţionarilor ?inutili?

Preşedintele Traian Băsescu s-a gândit să dea o mână de ajutor premierului său, solicitând Guvernului să nu mai tergiverseze concedierile din aparatul bugetar. Apreciind aparatul de stat ca "mult supradimensionat", datorită numărului foarte mare de angajaţi ?inutili?, şeful statului s-a pronunţat joi, la RRA pentru trimiterea în şomaj a unui procent de 20% din funcţionarii bugetari.

În opinia lui Băsescu "nu diminuarea salariilor este soluţia", ci trimiterea funcţionarilor inutili în şomaj şi defiinţarea de agenţii sau comasarea acestora. "Toate paliativele astea, îi menţinem pe toţi, dar mai reducem un spor sau altul sunt poveşti. Guvernul trebuie să se comporte cu toată seriozitatea să diminueze masiv aparatul de stat", a cerut şeful statului.

Băsescu a muştruluit Guvernul, arătând că nu înţelege de ce Guvernul tergiversează diminuarea "aparatului de stat exagerat de mare" aşa cum a promis deja de luni bune şi i-a recomandat premierului Boc, să pună instrumentul negocierii în cui, deoarece situaţia actuală este "bugetofagă".

"Pot înţelege interesul partidelor de a fi reprezentate în administraţie, conform rezultatului alegerilor. Asta e de înţeles, se face în toată lumea. Niciun partid nu acceptă să nu-şi transfere în putere politică voturile pe care le-a primit la alegeri", a mai spus preşedintele.

Boc, pregătit să taie din şoferi şi soacre

Presat de FMI, urecheat uşor de preşedinte, criticat chiar de unii colegi din partid pentru că se rezumă doar la declaraţii şi nu pune în practică reducerea anunţată de 20 procente a aparatului guvernamental, Boc a ieşit aseară la rampă pentru a critica salariile nesimţite din agenţii şi despre numărul mare şi inutil al acestora.

Nu a putut însă preciza câte agenţii vor fi reduse sau comasate şi care vor fi acestea, dar a promis îşi va sacrifica acest weekend şi se va întâlni cu fiecare ministru care are în subordine structuri şi agenţii, astfel încât împreună cu ei să reglementeze cadrul legal.

În schimb, premierul a preferat să sară la gâtul directorilor de agenţii şi a şefilor din administraţile publice locale care fac risipă pe banii publici angajându-şi soacrele în asemenea instituţii sau plătindu-şi şoferi cu 4000 de lei pe lună.

"Până în 15 septembrie Ministerul Finanţelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor, împreună cu Ministerul Muncii şi al Justiţiei vor pregăti standardele de cost pentru administraţia publică. Aici trebuie să stabilim standardele de cost în felul următor: O primărie până la o mie de locuitori. Ce personal obligatoriu trebuie să aibă, şi pe care statul se obligă să-l plătească. De acolo încolo dacă tu vrei să-ţi mai angajezi în plus, am văzut astăzi că cineva şi-a angajat soacra sau nu ştiu pe cine, vrei să-ţi angajezi în plus, angajezi pe banii tăi personali sau dacă ai resurse suplimentare, foarte bine, dar nu pe banii bugetului de stat", a susţinut Boc.

Premierul s-a arătat indignat de faptul că "există agenţii guvernamentale unde încă nu se simte niciun fel de criză". "Avem agenţii unde salariul conducătorului auto este de 41 de milioane de lei.
Aici vă asigur că vom lua acele decizii pentru ca şi aici lucrurile să fie aduse sub control, iar salarizarea să fie decentă, pe măsura muncii pe care o prestează", a precizat premierul.

El a dat ca exemplu agenţiile care prestează servicii cu statut de monopol, cum ar fi  Inspectoratul de Stat în Construcţii sau o altă agenţie de Cadastru. "Sunt singurele autorităţi care ele impun taxele prin lege, ele le încasează, ele le cheltuiesc", a atras atenţia Boc, care s-a pronunţat pentru rediscutarea cadrului legal.

Nepoata colaterală de gradul V şi şoferul de Modrogan

Premierul Emil Boc pare a fi uitat de propriul său comportament în domeniul nepotismului atât de vehement criticat ieri. Chiar la debutul mandatului său la Palatul Victoria, Boc s-a remarcat prin angajarea "nepoatei de gradul V, colaterală" la Cancelaria sa şi cocoţarea şoferului său de la partid în funcţia de consilier personal.

Astfel, nepoata, Mihalea Eugenia Boc a fost angajată la Cancelaria primului-ministru, fiind adusă de la Cluj, unde a lucrat la Direcţia de Protocol a Primăriei.

"Nu am avut nicio contribuţie. Este vorba de o rudă de gradul 5 , colaterală, angajată la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Guvernului. Nu este consiliera mea, nu este consilier personal sau de stat", se explica la acea vreme Boc, ca la scurt timp să recidiveze, numindu-l consilier personal pe şoferul său, Marius Buzea.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close