Antena 3 CNN Politică Băsescu despre CNSAS: "Asistăm la o restauraţie. 25% din magistraţi sunt securişti!"

Băsescu despre CNSAS: "Asistăm la o restauraţie. 25% din magistraţi sunt securişti!"

Băsescu despre CNSAS: "Asistăm la o restauraţie. 25% din magistraţi sunt securişti!"
07 Feb 2008   •   14:03

De la decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea legii de funcţionare a CNSAS, un singur actor politic important nu a comentat această situaţie. Este vorba de preşedintele României. La o săptămână de la declanşarea evenimentelor, Băsescu face o primă referire la acest caz. Astfel, şeful statului l-a primit, joi, la Cotroceni, pe Vasile Paraschiv, erou anticomunist, iar la începutul discuţiilor a spus că "25% din magistraţi sunt din fosta Securitate".

Şeful statului a citat practic în acest caz declaraţia făcută miercuri de şefa Direcţiei de Investigaţii din cadrul CNSAS, Germina Nagâţ. Preşedintele a mai declarat în intervenţia sa de joi că în prezent România asistă la o restauraţie legată de închiderea dosarelor fostei Securităţi. "Acum, odată cu restauraţia asta legată de închiderea dosarelor fostei Securităţi, se pare că este necesar să se ştie ce s-a mai făcut şi de ce este necesară deschiderea dosarelor ăstora", a declarat şeful statului.

Dacă ultimele reacţii ale lui Băsescu pe teme politice majore au fost anunţate în prealabil de Elena Udrea, de data aceasta locul acesteia a fost luat de un oficial CNSAS, Germina Nagâţ. Aceasta a declarat miercuri pentru BBC că un sfert din cei peste 100 de magistraţi verificaţi până acum de CNSAS au primit verdict de poliţie politică. La doar o zi, Traian Băsescu a citat această declaraţie la Palatul Cotroceni.

Declaraţia de joi a preşedintelui Traian Băsescu a fost precedată de ieşirea la rampă a consilierului premierului, Marius Oprea, care l-a criticat pe şeful statului pentru lipsa sa de reacţie în chestiunea CNSAS. Oprea a sugerat că tăcerea lui Băsescu "poate fi pusă în legătură cu noile mari cantităţi de documente ajunse în prezent la CNSAS şi care ar putea să cuprindă inclusiv dosare de urmărire a celor pe care, prin natura atribuţiilor de serviciu pe care le-a avut înainte de 1989, i-a turnat la Securitate".

În urma declaraţiilor de joi ale preşedintelui Traian Băsescu, prima reacţie a venit din partea PSD. Purtătorul de cuvânt al partidului, Cristian Diaconescu, a declarat că "afirmaţia lui Traian Băsescu nu trebuie să rămână doar o declaraţie, ci trebuie infirmată sau confirmată de instituţiile abilitate."

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close