Antena 3 CNN Politică Băsescu i-a cerut lui Tăriceanu să nu o numească pe Nicolai la Justiţie

Băsescu i-a cerut lui Tăriceanu să nu o numească pe Nicolai la Justiţie

Băsescu i-a cerut lui Tăriceanu să nu o numească pe Nicolai la Justiţie
08 Ian 2008   •   19:12
Preşedintele Traian Băsescu nu o vrea pe Norica Nicolai la conducerea Ministerului Justiţiei. Şeful statului i-a cerut premierului, printr-o scrisoare, să renunţe la nominalizarea senatorului liberal pentru funcţia de ministru al Justiţiei. Preşedintele invocă percepţia publică negativă după incidentul în care a fost implicată Nicolai în aprilie 2006, când i-a permis unei nepoate ale sale să voteze un proiect legislativ în Parlamentul României. Votul a fost filmat şi a creat scandal în plenul Senatului. Pentru acest incident, Norica Nicolai, a fost sancţionată atunci de Senat cu avertisment.

Premierul nu s-a grăbit să dea un răspuns scrisorii preşedintelui. Tăriceanu aşteaptă sfatul juriştilor şi abia miercuri va anunţa hotărârea sa.

Scrisoarea preşedintelui aduce încă din primul paragraf motivaţia solicitării:
?Stimate domnule prim-ministru,
Prin prezenta vă solicit să renunţaţi la propunerea de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a doamnei Norica Nicolai, deoarece percepţia publică negativă cu privire la fapte anterioare în care doamna Nicolai a fost implicată în calitate de senator, nu este de natură să conducă la creşterea încrederii în justiţia din România, nici în rândul populaţiei, şi nici în rândul partenerilor noştri externi?, se precizează în scrisoare.

?Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită?
Preşedintele explică şi de ce este atât de atent la propunerile pentru funcţia de şef al Justiţiei româneşti. ?Întrucât ministrul Justiţiei este şi membru al CSAT, voi acorda o atenţie deosebită nominalizării pentru această funcţie. Din păcate, reputaţia doamnei Nicolai a fost ştirbită, după cum cunoaşteţi, de implicarea acesteia în incidentul prin care o rudă a domniei sale a fost introdusă în sala Senatului României, prin încălcarea Regulamentului?, consideră preşedintele.

Sugestiile preşedintelui
Traian Băsescu a dat şi câteva sugestii privitoare la cine ar trebui să ocupe fotoliul de conducere la Justiţie. ?Îmi permit să vă sugerez opţiunea pentru un candidat necontroversat, capabil să impună respect din punct de vedere profesional atât în faţa cetăţenilor, cât şi în relaţia cu magistraţii, independent din punct de vedere politic. În ceea ce priveşte decizia dumneavoastră, vă reamintesc faptul că România se află încă sub monitorizarea Comisiei Europene, iar perspectivele următorului raport nu sunt dintre cele care să ne permită o abordare superficială a problemei justiţiei?.

În încheiere, şeful statului afirmă că nu anticipează o aplicare a clauzei de salvgardare pe justiţie, ci doar solicită găsirea unor soluţii pentru ?a diminua percepţia partenerilor noştri europeni că după aderarea la Uniunea Europeană nu ne-am mai respectat angajamentele?.

Antena 3

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close