Antena 3 CNN Politică Băsescu: Nu am făcut niciodată presiuni asupra presei. Trebuie să-şi ia atâta libertate cât vrea ea (VIDEO)

Băsescu: Nu am făcut niciodată presiuni asupra presei. Trebuie să-şi ia atâta libertate cât vrea ea (VIDEO)

Băsescu: Nu am făcut niciodată presiuni asupra presei. Trebuie să-şi ia atâta libertate cât vrea ea (VIDEO)
Sursa foto: Traian Bãsescu
07 Aug 2009   •   10:51

Preşedintele Traian Băsescu a trecut vineri peste toate conflictele sale cu presa din ultimii ani, dar şi peste propriile derapaje verbale la adresa unor jurnalişti pentru a aduce o serie de elogii acestei bresle la deschiderea Congresului Jurnaliştilor Români de Pretutindeni. Libertatea de exprimare a presei româneşti este complet liberă în România de influenţa statului ca o garanţie a democraţiei. De altfel, nu există nici un jurnalist român care poate pretinde că preşedintele ar fi intervenit pentru a îngrădi cest drept, a afirmat Traian Băsescu. Şeful statului a ţinut să mulţumească mai ales reprezentanţilor presei din Republica Moldova pentru curajul şi profesionalismul dovedit în relatarea evenimentelor electorale din această ţară şi despre un regim care nu respecta libertatea de exprimare şi a dat asigurări presei de limbă română din ţările vecine că Preşedinţia va căuta să o sprijine financiar.

?Când nedescriminarea şi libertatea de exprimare sunt garantate într-un stat putem vorbi de o societate democratică, sigur, în pilonii ei fundamentali, pentru că multe alte lucruri consolidează societatea care poate primi calificativul de societate democratică. Libertatea presei este una din principalele garanţii pe care un sistem politic poate să le dea dacă ne referim la ce se întâmplă în România. Cel puţin din punctul meu de vedere, presa este complet liberă. Nu există pârghii ale statului care să intervină pe libertatea de exprimare şi, în ceea ce mă priveşte, cred nu există niciun ziarist român care să poată spune >. Am avut întotdeauna convingerea că presa trebuie să-şi ia libertate atât cât vrea ea, atâta cât consideră că trebuie să aibă şi în limitele pe care ea consideră că trebuie să şi le autoimpună", a spus şeful statului, precizând că limitele autoimpuse pot viza atât limbajul, "decenţa în exprimare", cât şi modul de abordare a subiectelor, dar şi "abordarea faţă de stat".



Nu acelaşi lucru poate spune şeful statului despre condiţiile de activitate de care beneficiază presa de limbă română existentă în ţările vecine României.

?Vom rămâne mereu susţinători ai presei de limbă română şi vom continua să o susţinem financiar. Români sunt cam circa 10 milioane răspândiţi în lume, dar românii din jurul frontierilor sunt cei din apropierea noastră care au plătit de multe ori dreptul de a-şi păstra limba, cultura cu deportări, nedreptăţi şi abuzuri? a arătat Băsescu.

Şeful statului a ţinut să laude profesionalismul şi curajul presei din Republica Moldova care, în condiţii vitrege cauzate şi de un regim pentru care libertatea de expresie nu reprezintă mare lucru, au relatat evenimentele care s-au petrecut la Chişinău după primele alegeri, dar şi despre tarele puterii exercitate de către comunişti.

?Ţin să le mulţumesc pentru că prin curaj şi profesionalism ne-a ţinut la curent pe noi toţi cu evenimentele care s-au petrecut la Chişinău după prima rundă de alegeri. Printre altele s-au putut afla şi adevărurile crunte ale unui regim care nu mai nici libertatea de exprimare. A fost o lecţie pe care presa din Republica Moldova a dat-o, cred eu, foarte multor jurnalişti, o lecţie de curaj, de profesionalism şi de capacitate de a pune realităţile deasupra chiar a propriei siguranţe? a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele participă, astăzi, la Drobeta Turnu Severin, la deschiderea Congresului Jurnaliştilor Români de Pretutindeni, urmând ca sâmbătă să fie prezent şi la Kladovo, în Serbia, unde are loc a doua parte a evenimentului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Noi dezvăluiri bombă ale văduvei celui ucis de fii vrăjitoarei Sidonia
x close