Antena 3 CNN Politică Băsescu propune Pact Naţional pentru Protecţie Socială, după modelul din Educaţie

Băsescu propune Pact Naţional pentru Protecţie Socială, după modelul din Educaţie

Băsescu propune Pact Naţional pentru Protecţie Socială, după modelul din Educaţie
Sursa foto: Traian Bãsescu
22 Sep 2009   •   15:03

Preşedintele Traian Băsescu a propus marţi clasei politice elaborarea unui pact naţional al asistenţei sociale, după modelul celui adoptat şi asumat în domeniul educaţiei, care să fie dezbătut începând din ianuarie 2010, după prezidenţiale pentru a fi însuşit de toate partidele şi de societatea civilă. Şedul statului a apreciat că ezbaterile în jurul acestui proiect ar trebui să aibă loc în luna ianuarie 2010, în condiţiile în care e nevoie "să ne limpezim cu alegerile prezidenţiale".
Cu prilejul lansării Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, şeful statului a lăudat contribuţia adusă de acest for la crearea unei "oglinzi a sistemului de protecţie socială din România cu toţi factorii care au contribuit la ineficienţa acestui sistem", raportul fiind apreciat ca un "excelent" document de la care se poate porni mai departe o serie de politici guvernamentale adaptate realităţilor României.
Apel la clasa politică şi societatea civilă

Invocând modelul Educaţiei care s-a concretizat într-un Pact Naţional, Băsescu s-a pronunţat pentru necesitatea unui Pact Naţional pentru Protecţie Socială.
?Avem nevoie de o viziune pe termen lung, avem nevoie de solidaritatea societăţii, dar şi a întregii clase politice care, pe de o parte să garanteze că încetează utilizarea sistemului de protecţie socială în scopuri electorale, iar pe de altă parte că îşi însuşeşte o viziune pe termen lung pentru că (...) ce nu facem astăzi, va fi un dezastru pentru 2030. În materie de protecţie socială şi de asigurarea resurselor financiare pentru ca protecţia socială să poată avea loc pe termen lung deciziile care nu se iau astăzi întind factura celor care vor avea nevoie de protecţie socială în anii 2025-2030. Deci măsurile trebuie luate acum", a declarat Traian Băsescu.

Birocraţie şi legislaţie stufoasă
El a atras ateanţia asupra legislaţiei stufoase din domeniu care are nevoie de 179 de acte normative pentru a reglementa protecţia socială şi care instituie 202 categorii de asistaţi social.
"Un cod al asistenţei sociale care să stabilească ce categorii primesc asistenţă socială şi în ce cuantum şi care sunt condiţiile din intrare în această categorie trebuie să fie stabilit. Sigur, este un efort consistent pe care am convingerea că Ministerul Muncii îl poate declanşa, ceea ce eu aş ruga în continuare Comisia (Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice-n.r.) ar fi să ne pună la dispoziţie tuturor un proiect al Pactului pentru asistenţă socială pe care să şi-l însuşească partidele, să vină cu observaţii la el, să-l dezbaterm în societatea civilă şi zic un undeva în ianuarie, să ne limpezim cu alegerile prezidenţiale, calm, dacă se poate, să putem începe discuţiile pentru un pact naţional cu privire la protecţia socială", a conchis preşedintele.
Boc:Legea pensiilor sănătoasă, dar dureroasă
Prezent la lansarea raportului, premierul Emil Boc a făcut, la rândul său, o apologie a legii sistemului de pensii care va fi promovată de Guvern. Primul ministru a susţinut că proiectul va avea la bază principii sănătoase, "chiar dacă dureroase", unul dintre acestea fiind contributivitatea.
''Legea sistemului de pensii este vitală, de bun-simţ şi care vă asigur că va fi promovată de Guvern. Va avea la bază principii sănătoase, chiar dacă dureroase. Cel mai important principiu este cel al contributivităţii, adică în măsura în care contribui la sistemul de asigurări sociale. Poţi să speri să ai o pensie mai mare sau mai mică în funcţie de această contribuţie şi nu de privilegiile pe care sistemul le-a creat în decursul celor 20 de ani în funcţie de influenţele pe care diversele categorii sociale le-au avut la nivelul legislativ'', a declarat Boc.
Premierul a împărtăşit punctul de vedere al preşdinteleui în probleme sistemului de asistenţă socială, apreciind că este nevoie de reforma întregului domeniu care, în momentul de faţă, nu este unul ţintit spre persoanele cu nevoi reale.
"Sunt multe persoane cu nevoi şi acolo trebui să ţintim acele ajutoare sociale, acele măsuri de protecţie socială. Din nefericire, resurse financiare importane se duc acolo unde nu ar fi nevoie. Pentru asta este nevoie de fermitate în decizii", a adăugat premierul.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close