Antena 3 CNN Politică Boc:Indemnizaţiile miniştrilor şi a premierului vor fi reduse cu 20%.Ponta cere extinderea măsurii la companiile energetice

Boc:Indemnizaţiile miniştrilor şi a premierului vor fi reduse cu 20%.Ponta cere extinderea măsurii la companiile energetice

Boc:Indemnizaţiile miniştrilor şi a premierului vor fi reduse cu 20%.Ponta cere extinderea măsurii la companiile energetice
Sursa foto: Emil Boc
24 Iul 2009   •   14:25

Salariile miniştrilor, inclusiv al primului-ministru vor fi reduse cu 20% în perioada următoare, a anunţat vineri, la Baia Mare, premierul Emil Boc. Potrivit primului-ministru, în perioada august-decembrie indemnizaţiile miniştrilor Guvernului vor fi diminuate cu aproximativ 20 de procente. Primul-ministru s-a rezumat să precizeze ca prin această măsură Guvernul vrea să tragă de fapt un semnal de alarmă asupra situatiei de criză în care se află România şi asupra cheltuirii banului public. Un calcul simplu arată că salariul brut al premierului ar coborî la 7143 lei, iar cel al miniştrilor din subordine la 6100. Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, social-democratul Victor Ponta condiţionează însă acceptarea unei asemenea măsuri de extinderea ei şi la nivelul şefilor agenţiilor şi companiiilor energetice de stat controlate de ministrul Economiei, Adriean Videanu unde, recent, s-au efectuat majorări salariale substanţiale deşi actuala situaţie de criză economică nu le justifică.

Premierul a declarat,că pentru a susţine ideea diminuării cheltuielilor publice va propune miniştrilor să accepte reducerea salariilor cu 20 la sută din august şi până în decembrie, o măsură de care nici el nu va fi scutit. Premierul a explicat că este vorba despre o decizie voluntară, pentru care nu va fi necesară emiterea unei dispoziţii legale.

"Începând cu august, miniştrii, inclusiv premierul, trebuie să aibă un salariu mai mic cu 20 la sută. Este un semn că ce s-a început pe linia raţionalizării cheltuielilor publice va continua", a spus Boc.

Premierul a mai explicat că ideea reducerilor salariale în cazul său şi al membrilor Guvernului survine pe fondul discuţiilor purtate pe marginea modului în care se cheltuiesc banii publici la nivelul administraţilor publice centrale şi locale.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, social-democratul s-a arătat de acord cu propunerea premierului Emil Boc, dar cu condiţia ca diminuarea remuneraţiei să fie aplicată şi pentru directorii companiilor subordonate Ministerului Economiei.

"Este o măsură bună, dar cu condiţia să fie aplicată şi la companiile ministrului Adriean Videanu (PDL), unde au fost mărite salariile, pentru ca să nu fie unii fraieri şi alţii deştepţi", a declarat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, citat de Medifax. Ponta a precizat că se referă inclusiv la Ionel Manţog, director în cadrul complexului energetic Turceni.

Antena3.ro

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close