
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, va merge zilele următoare la Bruxelles pentru a susține, în fața Comisiei Europene, necesitatea unui program dedicat industriei de prelucrare și tehnologiilor avansate.
Acesta spune că va propune suplimentarea cu 50 de milioane de euro pentru sprijinirea tinerilor și persoanelor vulnerabile și alocarea a 150 de milioane de euro pentru creșterea competitivității economiei românești, prin investiții în tehnologii critice și industrii strategice.
”În timp ce atenţia publică este îndreptată în mare parte către implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), este important să subliniem că adevărata forţă a investiţiilor strategice vine în acest moment din Politica de Coeziune, care susţine dezvoltarea echilibrată şi durabilă în toate regiunile ţării. Vorbim de 45 miliarde euro disponibile prin cele 16 programe, din care aproximativ 30 miliarde euro sunt fonduri europene nerambursabile”, precizează Marcel Boloș, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit ministrului, 75% dintre apelurile de proiecte au fost deja lansate, iar 66% din fonduri sunt contractate.
Astfel, echipele tehnice din minister se pregătesc pentru reuniunea anuală cu reprezentanții Comisiei Europene, un moment-cheie pentru eficientizarea absorbției fondurilor europene.
„În paralel, evaluarea intermediară ne oferă oportunitatea de a reprograma strategic fondurile disponibile, pentru a răspunde mai bine nevoilor și priorităților actuale ale României.
Vom propune Comisiei Europene suplimentarea cu aproximativ 50 milioane euro, prin cele opt programe regionale, pentru a susține persoanele vulnerabile și tinerii aflați la început de drum.
De asemenea, vom propune alocarea a aproximativ 150 milioane euro pentru stimularea competitivității economiei românești prin investiții în tehnologii critice și sprijinirea industriei naționale în contextul noilor tendințe europene”, adaugă Boloș.
În plan se află și un proiect major în cercetare-dezvoltare și biotehnologii, menit să conecteze marii actori din cercetare cu economia reală printr-un transfer tehnologic eficient.
„Vom aborda, de asemenea, necesitatea dezvoltării capacităților de producție în industrii strategice precum apărarea, chimia și siderurgia.
În același context, vom propune lansarea unui proiect european major în domeniul cercetării-dezvoltării și biotehnologiilor, care să implice principalii actori din cercetare și mari companii, asigurând transferul tehnologic eficient către economia reală”, mai precizează ministrul, pe pagina sa de Facebook.