Antena 3 CNN Politică Câciu îl atacă pe Ciucă: „E ridicol să vii după ce ai fost premier un an jumătate, să spui că acum e o absorbție scăzută" 

Câciu îl atacă pe Ciucă: „E ridicol să vii după ce ai fost premier un an jumătate, să spui că acum e o absorbție scăzută" 

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 22:21 02 Oct 2024 Modificat la 22:27 02 Oct 2024
adrian caciu ministrul fondurilor europene
Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sursa foto: Captură Antena 3 CNN

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a comentat, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN, declarațiile lui Nicolae Ciucă cu privire fondurile europene şi gradul de absorbție care în prezent este de 3%. Astfel el i-a răspuns liderului PNL afirmând că: „dacă vor doar să arate cu degetul cred că greșesc" respectiv „e ridicol să vii după ce ai fost premier un an și jumătate, să spui că acuma e o absorbție scăzută". 

„Ce nu s-a dat în această declarație a domnului Ciucă este și faptul că aceasta e o problemă care este identificată, nu învățată. Practic, au trebuit 3 ani de zile de când domnul Ciucă a fost premier și partener al nostru de coaliție să identifice o problemă. Lăsând ironia la o parte, domnul Ciucă a fost primul ministru al României și când am preluat portofoliul de la Ministerul Fondurilor Europene absorbția era zero. Dincolo de zero nu era niciun contract semnat, niciun proiect depus, niciun apel deschis. Noi suntem oamenii soluțiilor, că până la urmă în această coaliție suntem parteneri. Eu așa o văd. Dacă unii sunt partea problemei sau vor doar să arate cu degetul cred că greșesc. Am căutat soluții, le-am găsit.

La momentul acesta avem proiecte depuse de 60 de miliarde de euro, noi având o anvelopă de 46 de miliarde de euro, contracte semnate de 22 de miliarde euro. Bani în casă absorbția efectivă 1,4 miliarde de euro 4%, media europeană fiind de 5%.

România are proiecte europene de 0 de miliarde de euro

Păi 60 de miliarde de euro de la zero. Era zero. Sunt proiecte de 60 de miliarde de euro. Din ele am reușit deja să contractăm 22 de miliarde de euro. Mai avem 10 miliarde de euro care se închid în luna octombrie și de ce nu, să ajungem peste 40 de miliarde de euro la final de an.

Au început plățile. Plățile se văd în bugetul de stat. De altfel, în bugetul de stat dacă ne uităm, avem 2,5 miliarde de euro din fonduri europene 2021-2027 cheltuieli. Dar le vedem și pe venituri, că ele așa se înregistrează, că unii fac din confuzia între absorbție și partea de deficit bugetar. N-au afectat aceste lucruri deficitul bugetar, pentru că atunci când tu faci o cheltuială din fonduri europene, pe regulile bugetare fiscal-bugetare, ele se trec și în cheltuieli și în venituri.

Câciu, despre declaraţiile lui Ciucă: „A fost și este o declarație de campanie"

„Practic, ele au un efect aproape neutru asupra deficitului. Mă rog, încă o dată a fost și este o declarație de campanie. Eu am răspuns la ea. N-aș vrea în continuare să mai răspund la astfel de chestiuni. E ridicol să vii după ce ai fost premierul un an și jumătate, să spui că acum e o absorbție scăzută. Pe de altă parte, dacă ne uităm la absorbția din 2014-2020, unde se spune că au fost campioni, păi aș vrea să o iau așa. În 2020, România avea undeva la 35% absorbție, guvernare de dreapta începută.

În 2021, când am intrat la guvernare alături de partenerii din PNL, absorbția ajunsese la 50%, în 2023, când am preluat mandatul, absorbția la 74% din iunie 2023 până în prezent 99% deci, chestiunea asta cu campionatele știți, că nu suntem în competiție, noi suntem parteneri.

S-a început foarte greu. Hai să fim foarte realiști. Ţara este plină de șantier. Acele șantiere sunt pe acest exercițiu financiar, ele se finanțează, pe baza plăților făcute. Deja depui declarații la comisie. Avem deja declarații transmise la comisie. Plățile sunt undeva la 1,4 miliarde de euro nu numai din ministerul pe care îl coordonez eu și de la Sorin Grindeanu, 700, cu 700 de milioane fiecare. Aceste declarații se transmit la comisie, urmând să ne încasăm banii până la finalul acestui an.

Să vă dau un exemplu 2016, un an similar, dacă vreți, din perspectiva exercițiului 2014-2020, România avea contracte de 1,5 miliarde de euro și 0 euro în conturi.

Acum are 22 de miliarde de euro contracte, ca perioadă similară de când a început exercițiu financiar, și are 1,4 miliarde de euro în conturi, e o diferență, e o altă viteză. Important, ca să-ți vină bani europeni trebuie să ai proiecte, să ai contracte. Nu există bani care să circule în economie fără un contract, fără o factură", a spus Adrian Câciu, la Antena 3 CNN.

Câciu spune că, România are pe PNRR contracte de 40 de miliarde de euro

În continuare el a explicat şi cum a preluat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), despre care spune că inițial a fost o foaie, fără niciun proiect sau un contract care să poată să fie depus. 

Dar realitatea asta a fost și la PNRR. Când am intrat la guvernare în 2021, era o hârtie scrisă și asumată de România în fața Comisiei Europene, semnată la Spitalul Universitar cu cei trei de-atuncea, domnul Iohannis, domnul Cîțu și, mă rog, directorul, spitalului şi doamna Ursula von der Leyen... o hârtie, nu tu proiecte depuse, nu tu contracte.

La momentul acesta, pe PNRR sunt contracte de 40 de miliarde de euro, mai mult decât avem noi la dispoziție. Să dea D-zeu să le facem. De aceea poate ajungem și discutăm și despre deficit. De aceea avem nevoie de o perioadă de 7 ani să așezăm acest deficit, astfel încât să facem investiții. E ultimul tren, dacă vrem să-l facem", a spus Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, la Antena 3 CNN. 

 

 

×
x close