Antena 3 CNN Politică Călin Popescu Tăriceanu: "E regretabil că Iohannis parcurge o etapă care nu servește democrației și viitorului țării"

Călin Popescu Tăriceanu: "E regretabil că Iohannis parcurge o etapă care nu servește democrației și viitorului țării"

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat că "e regretabil" că președintele Iohannis a anunțat înaintea consultărilor cu partidele și formațiunile politice că vrea să formeze un nou guvern în jurul PNL.

Călin Popescu Tăriceanu: "E regretabil că Iohannis parcurge o etapă care nu servește democrației și viitorului țării"
Sursa foto: foto- Facebook
05 Feb 2020   •   23:26

"Cred că se merge pe un ritm care e accelerat în mod exagerat și care nu respectă o minimă logică politică. După părerea mea, întâi ar fi trebuit să existe o tatonare și o ascultare între partide, indiferent că vorbim de zona de stânga, de zona de centru, de zona de dreapta, pentru a constata dacă se poate contura o majoritate pentru că aceasta este logica democrației parlamentare după care funcționează un guvern. Trebuie să aibă o majoritate parlamentară. 

Ar trebui ca președintele să vadă dacă partidele au reușit să contureze o majoritate. În cazul în care partidele nu reușesc să facă acest lucru, adică să vină cu o propunere de majoritate și de prim-ministru, atunci sigur că președintele are un grad de libertate ceva mai mare. Din păcate, noi am constatat astăzi că președintele, înaintea consultărilor, a și anunțat soluția pe care o are în vedere. 

E regretabil că se parcurge această etapă într-un fel de pas alergător care nu servește democrației, găsirii unei soluții de stabilitate pentru România și pentru viitorul țării", a spus Tăriceanu la Antena 3. 

Șeful statului a explicat, după ce moțiunea de cenzură a trecut, ce are de gând să facă mai departe. 

"Am fost și rămân adeptul alegerilor anticipate. Îmi doresc să intrăm într-o logică care duce spre alegerile anticipate. Dacă însă constat că partidele parlamentare nu doresc acest lucru sau nu reușesc să înțeleagă acest lucru, atunci voi insista ca în continuare să fie votat un guvern care vine cu o agendă reformatoare, un guvern care este construit de și în jurul PNL", a spus Iohannis. 

Călin Popescu Tăriceanu: "E regretabil că Iohannis parcurge o etapă care nu servește democrației și viitorului țării"

 

×
Subiecte în articol: Călin Popescu Tăriceanu
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close