Antena 3 CNN Politică Camera a primit raportul Curţii de Conturi în cazul Udrea: Niciun prejudiciu, doar abateri în achiziţii

Camera a primit raportul Curţii de Conturi în cazul Udrea: Niciun prejudiciu, doar abateri în achiziţii

Camera a primit raportul Curţii de Conturi în cazul Udrea: Niciun prejudiciu, doar abateri în achiziţii
Sursa foto: Elena Udrea
07 Apr 2010   •   16:55

Deputaţii vor primi spre informare raportul Curţii de Conturi referitor la verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Turismului pentru acţiuni de promovare a turismului şi a imaginii României. Secretarul Camerei Deputaţilor Sever Voinescu a precizat, miercuri, că Biroul Permanent a luat act de remiterea de la Curtea de Conturi a acestui raport întocmit la solicitarea Camerei, iar deputaţilor urmează să le fie distribuit documentul spre informare.
În raportul despre Ministerul Turimului, Curtea de Conturi precizează că a verificat legalitatea cheltuirii banilor publici, pentru obiectivele solicitate de comisia parlamentară de anchetă şi "nu a consemnat abateri de la legalitate şi regularitate care să determine producerea de prejudicii şi nici fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale".

Cu toate acestea, s-au înregistrat abateri de la legalitate şi regularitate, care s-au consemnat în procesul-verbal de constatare, înregistrat la Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi la Curtea de Conturi, se mai menţionează în raport.
Principalele deficienţe consemnate în procesul-verbal de constatare se referă la nerespectarea prevederilor legale în vigoare privind exercitarea controlului financiar preventiv propriu şi a controlului financiar preventiv delegat, certificarea în privinţa realităţii, regularităţii şi legalităţii plăţilor, precum şi modul de întocmire şi utilizare a documentelor financiar contabile.
Potrivit raportului, Curtea de Conturi a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) efectuarea unor verificări de specialitate la Ministerul Turismului, în vederea clarificării aspectelor privind legalitatea atribuirii contractelor menţionate de comisia parlamentară de anchetă.
În urma acestor verificări, ANRMAP "a reţinut unele deficienţe privind organizarea şi desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice (nerespectarea termenelor de publicare a anunţului de atribuire, întocmirea referatului de oportunitate după încheierea contractului, lipsa documentului constatator din dosarul achiziţiei etc.)".
Aceste abateri constatate au fost sancţionate "cu amendă sau avertisment" de către ANRMAP, se arată în raportul Curţii de Conturi, adăugându-se că ANRMAP nu a consemnat abateri care să conducă la anularea unor contracte de achiziţii publice, fapt ce ar fi determinat producerea unor prejudicii în bugetul Ministerului Turismului.
Ministrul Elena Udrea a fost anchetată, în vara şi toamna anului 2009, de o Comisie parlamentară, pentru modul în care Ministerul Turismului a gestionat câteva contracte privind organizarea şi promovarea unor evenimente publice. Comisia, condusă de liberalul Ludovic Orban, a întocmit un raport în care solicita, printre altele, revocarea din funcţie a Elenei Udrea, precum şi începerea urmăririi penale în cazul acesteia pentru săvârşirea unor fapte prevăzute de codul penal cum ar fi abuz în serviciu contra intereselor publice şi neglijenţă în serviciu. În 22 decembrie 2009, Elena Udrea a declarat, la audierile în comisiile parlamentare pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, că Parchetul General a decis neînceperea urmării penale împotriva sa, arătând că acuzaţiile aduse de comisia de anchetă condusă de Ludovic Orban sunt nefondate.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close