Antena 3 CNN Politică Candidatul Geoană toarnă cenuşă în capul Guvernului: măsurile anticriză actuale nu au dat rezultate

Candidatul Geoană toarnă cenuşă în capul Guvernului: măsurile anticriză actuale nu au dat rezultate

Candidatul Geoană toarnă cenuşă în capul Guvernului: măsurile anticriză actuale nu au dat rezultate
Sursa foto: Mircea Geoanã
10 Aug 2009   •   15:06

Actualele măsuri anticriză nu au dat rezultatele dorite, iar dacă Executivul continuă să aplice vechile reţete România se va confrunta cu o contracţie economică şi mai severă a afirmat luni, liderul PSD Mircea Geoană. Preşedintele social-democrat a cerut partenerilor de guvernare din PDL urgentarea aanalizei pe programul anticriză propus de PSD pentru ca în cea de-a doua parte a lunii august Guvernul să beneficieze deja de o strategie structurată în domeniul combaterii crizei economice.
"Este evident că măsurile anticriză şi de stimulare economică nu dau rezultate. E nevoie de o schimbare de strategie de politică economică", a afirmat Geoană.

Liderul PSD a precizat că a propus, în şedinţa de astăzi a coaliţiei, finalizarea cât mai urgentă a analizei pe propunerile PSD privind măsurile anticriză, deschise şi la alte sugestii pentru a veni cât mai rapid cu un pachet de stimulare a economiei.
Avem risipă, avem valoare

Geoană s-a rătat de acord cu reducerea "importantă" a cheltuielilor cu salariile, pe baza unor standarde de calitate, nu pe criterii arbitrare şi a criticat "dihonia" pe care unele cercuri politica ar încerca să o introducă în dezbaterea publică, între angajaţii de la privat şi din sectorul public.

Liderul PSD a recunoscut că "aparatul administraţiei publice centrale şi locale este extrem de ineficient şi cheltuitor", dar a apreciat că în această perioadă locurile de muncă trebuie protejate prin reducerea cheltuielilor bugetare şi introducerea de criterii de eficacitate şi performanţă.

Geoană s-a arătat nemulţumit, pe de altă parte, şi de rezultatele diminuării, de către BNR, a depozitelor minime impuse băncilor comerciale. "Zona care nu a produs efecte este zona transferului de resurse de la BNR către sectorul bancar din România şi asigurarea reluării creditării economiei reale. (...) În pofida unor măsuri relativ energice ale BNR (...) din păcate sectorul bancar nu beneficiază de lichiditatea pe care BNR a eliberat-o. (...) Aş considera-o cea mai importantă neîmplinire a acestei evaluări de etapă. Această primă tranşă (de împrumut ? n.r.) nu şi-a atins obiectivul", a spus liderul PSD, cerând o nouă discuţie între Guvern, BNR şi reprezentanţii băncilor comerciale.

PSD, victorios în lupta cu FMI şi Băsescu

În schimb, evoluţia pozitivă a negocierilor cu FMI în domeniul pensiilor şi disponibilizărilor explicată de premierul Emil Boc a fost arogată de Geoană drept o realizare a părţii PSD, în condiţiile în care premierul a făcut referire la restrângerea impozitului forfetar exclusiv pentru restaurante, păstrarea creşterii de 2% a pensiilor şi reducerea cheltuielilor publice, fără a vorbi neapărat despre reducerea locurilor de muncă.

Geoană a sugerat că, de această dată, directivele primite de PDL dinspre Cotroceni, respectiv concedierea a 20% dintre funcţionarii publici, nu au avut câştig de cauză, deoarece în coaliţie s-a convenit numai o reducere a cheltuielilor cu salariile, în paralel cu protejarea locurilor de muncă.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close