Antena 3 CNN Politică Cazul lui Victor Ponta a adus România, din nou, pe primele pagini ale presei internaţionale

Cazul lui Victor Ponta a adus România, din nou, pe primele pagini ale presei internaţionale

Cazul lui Victor Ponta a adus România, din nou, pe primele pagini ale presei internaţionale
Sursa foto: foto: AGERPRES
06 Iun 2015   •   09:52

Ştirea că premierul Victor Ponta este urmărit penal, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia a adus din nou România pe primele pagini ale presei internaţionale. Comentatorii străini plasează evenimentele de ieri în contextul activităţii tot mai intense a DNA, din ultimul timp.

Corespondenta din Bucureşti a agenţiei Associated Press relevă că premierul Victor Ponta a refuzat să demisioneze, aşa cum i-a cerut preşedintele României, în urma acuzaţiilor DNA.

"Premierul nu fusese, până acum, identificat ca suspect în ofensiva anti-corupţie care a înregistrat peste o mie de condamnări anul trecut", scrie Associated Press.

"Primul ministru a acuzat în mod repetat de "părtinire" DNA, după ce aceasta a deschis dosare multor politicieni. Licenţiat în drept, social-democratul Ponta a fost chiar el procuror anti-corupţie între 1998 şi 2001", scrie Die Welt.

"DNA a arestat câteva personaje binecunoscute în ultimele luni, punând sub anchetă foşti miniştri, magnaţi ai presei, judecători şi procurori. Printre ei se numără Elena Udrea, fost ministru al turismului şi candidată la preşedinţie. Anchetele DNA s-au extins şi la mama, sora, cumnatul şi socrul dlui Ponta",  arată BBC.

Corespondenţii agenţiei Reuters se ocupă de posibilele consecinţe politice ale anchetei.

"Neaşteptata anchetă asupra lui Ponta ar putea spori instabilitatea într-o ţară care a mai trecut de multe ori prin această stare în sfertul de secol trecut de la înlăturarea dictaturii comuniste", relevă Reuters.

Cotidianul francez de referinţă Le Monde plasează evenimentele în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"România, ca şi Bulgaria vecină, este supravegheată atent de Uniunea Europeană în ce priveşte lupta anticorupţie şi independenţa justiţiei. În ultimul său raport, la sfârşitul lunii ianuarie, UE a apreciat că România "se află pe calea cea bună, dar cu observaţii",aminteşte Le Monde.

Iar agenţia Bloomberg, specializată pe economie, citează comentariile unor analişti londonezi asupra situaţiei din România.

"Cred că Ponta va încerca să treacă şi prin această furtună, aşa cum a mai făcut în trecut, iar scenariul cel mai probabil este că va supravieţui actualei moţiuni de cenzură", a declarat Otilia Dhand, analistă la Teneo Intelligence, citată de Bloomberg.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close