Antena 3 CNN Politică CCR a decis: Traian Băsescu merge la Consiliul European, în calitate de şef al statului

CCR a decis: Traian Băsescu merge la Consiliul European, în calitate de şef al statului

CCR a decis: Traian Băsescu merge la Consiliul European, în calitate de şef al statului
de O.P.    |    S.T.    |    27 Iun 2012   •   16:22
UPDATE 16:22 Curtea Constituţională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului, această atribuţie putând fi delegată de către acesta, în mod expres, primului-ministru.
   
Redăm integral comunicatul CC:
   
"În şedinţa din ziua de 27 iunie 2012, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.e) din Constituţia României şi al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a examinat cererea formulată de Preşedintele României privind soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvern, reprezentat de primul-ministru, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte.   La şedinţa de judecată au participat, din partea Preşedintelui României, domnul Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial, iar din partea Guvernului, primul-ministru, domnul Victor-Viorel Ponta, împreună cu ministrul justiţiei, domnul Titus Corlăţean, şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, domnul Mircea Duşa.
   
În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, generat de acţiunea Guvernului şi a primului-ministru de a-l exclude pe Preşedintele României din delegaţia care participă la Consiliul European în perioada 28-29 iunie 2012.
   
În exercitarea atribuţiilor constituţionale, Preşedintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. Această atribuţie poate fi delegată de către Preşedintele României, în mod expres, primului-ministru.


UPDATE 14:10 
Membrii CCR au luat o pauză. Şedinţa Curţii Constituţionale Române se reia la ora 15.00.

UPDATE 13:10
Premierul Victor Ponta a prezentat miniştrilor, în şedinţa de guvern, temele aflate pe agenda reuniunii CE şi a insistat asupra faptului că acestea intră în responsabilitatea Guvernului, arătând totodată că speră ca judecătorii Curţii Constituţionale să confirme Executivului dreptul de a guverna, scrie Mediafax.

"Sper ca astăzi Curtea Constituţională să ne confirme acest drept de a guverna, aşa cum cer oamenii. Nu cred că un singur om poate şi are dreptul să le facă pe toate", a spus Ponta miniştrilor.

El a prezentat miniştrilor temele aflate pe agenda reuniunii Consiliului European şi a precizat că aceste subiecte intră în responsabilitatea Guvernului.

UPDATE 12:05 
Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a fost întrebat, miercuri, dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, el răspunzând că, "dacă asta e decizia, trebuie respectată". Deaconu, care a fost prezenta la Curtea Constituţională, a spus că a susţinut în faţa judecătorilor Curţii punctul de vedere transmis atunci când s-a făcut solicitarea de a soluţiona acest conflict juridic de natură constituţională.

UPDATE 11:40
- Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după ce a prezentat judecătorilor Curţii Constituţionale poziţia Guvernului faţă de reprezentarea la Bruxelles, că preşedintele Traian Băsescu nu poate cere ca România să se transforme într-o republică prezidenţială, în care toate drepturile să-i aparţină.

El a precizat că s-a prezentat în faţa Curţii pentru că, în opinia sa, este nevoie ca instituţiile să funcţioneze pe bază de respect şi a apreciat că blocajele, războaiele şi conflictele sunt împotriva intereselor publice şi a celor naţionale.

UPDATE: Plenul Curţii Constituţionale a fost suspendat, miercuri, după audierea părţilor în conflictul reclamat de Preşedinţie în raport cu Guvernul, acesta urmând să fie reluat în aproximativ un sfert de oră. La audierea părţilor au luat parte, din partea Guvernului, premierul Victor Ponta, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean şi ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa.

Ponta a spus, întrebat dacă va ţine cont de decizia pe care Curtea o va adopta miercuri privind reprezentarea la Bruxelles, că el trebuie să ţină cont de ceea ce a decis Parlamentul.
  
"Dacă Curtea va decide că există un conflict între Parlament şi preşedinte, nu sunt eu cel care trebuie să-l rezolv. (...) Guvernul nu se află în conflict cu preşedintele pe această temă. Dacă preşedintele se declară nemulţumit de declaraţia Parlamentului, atunci poate să ceară Curţii constatarea unui conflict între Parlament şi preşedinte", a spus Ponta.
  
Întrebat ce face dacă preşedintele merge la Consiliu, Ponta a răspuns: "Eu merg joi la Bruxelles. Mâine discutăm în Guvern ultimele propuneri primite. Eş vrea să discut şi cu preşedintele dacă va mai fi timp care sunt poziţiile României, pentru că nu vreau să merg acolo doar cu poziţia Guvernului sau a Parlamentului. Ar fi foarte bine să fie o poziţie coordonată şi cu preşedintele?.
  
Ponta a spus că şi-ar fi dorit să meargă împreună cu preşedintele la Consiliu, dar acest lucur nu este posibil din cauza deciziilor anterioare luate de forul european privind reprezentarea. Întrebat dacă se va mai întâlni cu preşedintele pentru a discuta pe această temă, Ponta a răspuns: "Nu ştiu. Dacă există timp în program, sigur. Eu sunt dispus la dialog instituţional".
  
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.




×
Subiecte în articol: CCR
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close