Antena 3 Politică Ce anunţ a făcut Traian Băsescu cu privire la Biserica Ortodoxă: "Este TOXICĂ"

Ce anunţ a făcut Traian Băsescu cu privire la Biserica Ortodoxă: "Este TOXICĂ"

de O.P.    |    12 Apr 2013   •   09:39
Ce anunţ a făcut Traian Băsescu cu privire la Biserica Ortodoxă: "Este TOXICĂ"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că statul trebuie să susţină în continuare parteneriatul cu Biserica, în condiţiile în care aceasta are un rol important în societate, iar cultele din România au trecut prin procesul de naţionalizare, fără să li se restituie averile. "Cred că aici trebuie să găsim un optim.

Ştiţi, acolo unde spun bisericile trebuie finanţate numai de enoriaşi, niciodată biserica n-a trecut printr-un proces de naţionalizare. Bisericile din România, fie că este Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică sau orice alte culte recunoscute, sunt culte care au trecut printr-un proces de naţionalizare şi nu li s-au restituit averile. Din ce credeţi că trăieşte Vaticanul? Din proprietăţile Bisericii Catolice. Când vom termina procesul de restituire, poate putem gândi la un sistem de finanţare autonom", a afirmat Băsescu.

El a subliniat că pe de altă parte Biserica este singura formă eficientă de educare a populaţiei din mediul rural, dar este un partener şi pentru asistenţa socială.

"Trebuie să recunoaştem că în mediul rural este singura formă eficientă, garantată, de educare a populaţiei. Dacă măcar am ştii toţi cele 10 porunci, ne-ar fi bine. Măcar de la preot le mai auzi. Nu suntem în situaţia în care, pe de-o parte, BOR, dacă ne referim la ea, dar şi celelalte, prin avuţia lor să stea pe picioarele lor, să stea pe ceea ce produce din avere Biserica, pe de altă parte, avem nevoie încă... societatea românească este în tranziţie. Eu am folosit, deşi nu am o relaţie directă, permanentă cu conducerea BOR, dar cred că acest parteneriat pe care l-am enunţat trebuie susţinut. Suntem o societate în tranziţie, încă nu ne-am definit valorile şi Biserica este un partener, fie că vorbim de procesul de educare, fie că vorbim de asistenţa socială. Dacă observaţi, bisericile care s-au întremat economic se implică tot mai mult în case de copii, în diverse acţiuni sociale", a afirmat preşedintele.

El a spus că şi "o oarecare rapacitate a preoţilor" poate deveni "supărătoare", iar implicarea unor oameni ai Bisericii în politică este de asemenea "toxică".

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close