Antena 3 CNN Politică Cererea noii majorităţi de remitere de către Guvernul Boc a bugetului pe 2010, adoptată în Parlament

Cererea noii majorităţi de remitere de către Guvernul Boc a bugetului pe 2010, adoptată în Parlament

Cererea noii majorităţi de remitere de către Guvernul Boc a bugetului pe 2010, adoptată în Parlament
Sursa foto: Camera Deputaþilor
04 Noi 2009   •   13:25

Plenul Parlamentului reunit a adoptat miercuri, un proiect de hotărâre elaborat de PSD şi PNL, prin care se solicită guvernului demis Boc II să transmită, cât mai repede posibil, proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2010 în vederea dezbaterii şi adoptării acestuia. Majoritatea parlamentară a pregătit şi votat şi o declaraţie a Parlamentului de respectare a angajamentelor cu FMI, inclusiv cele legate de adoptarea bugetului. Cum această hotărâre nu a fost supusă discuţiei Birourilor Permamente reunite ale Parlamentului, şi ca atare nu a fost inclusă pe ordinea de zi a plenului reunit, social-democraţii, prin viceliderul Aura Vasile, au solicitat o pauză de consultări între grupurile parlamentare pentru a-i convinge pe ceilalţi din PNL şi UDMR asupra oprtunităţii acestui vot. La finalul consultărilor, social-democratul Valeriu Zgonea a anunţat includerea hotărârii şi a declaraţiei în şedinţa parlamentului reunit, în ciuda opoziţiei PDL care a reclamat necesitatea acordării mai întâi a votului de investitură pentru cabinetul Croitoru şi abia apoi, în funcţie de rezulta, luarea în discuţie a modului de adoptare a bugetului de stat pentru anul viitor.

Proiectul de hotărâre pentru abilitarea Guvernului în funcţie să prezinte în Parlament proiectul de buget pe 2010 prevede o derogare de la Legea 90/2001 pentru organizarea şi funcţionarea Executivului.

?Solicităm Guvernului României să transmită către Parlament proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor de stat pentru anul 2010 în vederea dezbaterii şi adoptării acestuia, conform prevederilor constituţionale? se arată în unicul articol al acestei hotărâri.

Liderii grupurilor parlamentare ale majorităţii nou create au negociat ieri seară formula juridică pentru care Guvernul să fie abilitat să prezinte în Parlament proiectul de buget pe 2010, concluzia fiind ca Parlamentul să adopte o Hotărâre prin care solicite Executivului acest lucru.
Prin această Hotărâre, liderii grupurilor parlamentare din noua majoritate parlamentară consideră că se depăşeşte problema legislativă creată de faptul că Guvernul actual, fiind demis, nu putea să elaboreze şi să trimită Parlamentului proiectul de buget pe 2010.
Liderii grupurilor parlamentare ale PSD, PNL, PC, UDMR şi minorităţilor au stabilit, toodată, ca Parlamentul să adopte şi o Declaraţie prin care să dea asigurări că proeictul de buget pe 2010 va fi adoptat cu respectarea obligaţiilor asumate de România cu instituţiile internaţionale financiare.

Gruprul PDL nu a fost consultat în privinţa Hotărârii şi Declaraţiei pe care Parlamentul urmează să le adopte, considerându-se că nu există niciun motiv pentru care PDL să nu fie de acord cu adoptarea acestora.

Majoritatea a dorit ca cele două texte să fie prezentate plenului comun special întrunit pentru validarea Guvernului Crepoitoru. Social-democrat Aura Vasile a propus o pauză de consultări pentru a se decide dacă această problemă va fi sau nu inclusă pe ordinea de zi înainte de votul de învestitură al guvernului, soluţie care a stârnit protestele PDL.

Grupul parlamentar PDL a solicitat, prin deputatul Ioan Oltean, ca înaintea citirii în plen a celor două hotărâri să fie exprimat votul pentru Cabinetul Croitoru, propunerea sa nefiind luată în calcul de preşedintele de şedinţă, social-democratul Mircea Geoană.

?Într-o ordine firească se impune epuizarea primului punct pe ordinea de zi şi abia apoi continuarea dezbaterilor", a cerut deputatul PDL Ioan Oltean, care a explicat că, dacă trece Guvernul Croitoru de Parlament, cele două proiecte de hotărâre nu se mai justifică.

În replică, viceliderul grupului PSD din Cameră, Aura Vasile, a declarat că nu există articol din Regulament care să justifice cererea PD-L. Vasile a adăugat că trebuie considerată procedura asemenea uneia de vot final - toate voturile la sfârşitul şedinţei.
"Dacă trece Guvernul Croitoru, dânsul va înainta un  proiect de buget, dacă nu, Guvernul Boc demis", a susţinut ea.
"E un lac plin de broaşte", a replicat Oltean. "Ţara are mai multă nevoie de o declaraţie decât de un Guvern stabil?", s-a întrebat el retoric, amintind că întotdeauna s-a votat întâi învestirea sau moţiunea de cenzură, imediat după dezbateri.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cerere majoritate parlament
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close