Antena 3 CNN Politică Cine are cele mai mari şanse să ocupe posturile de conducere din noul Parlament

Cine are cele mai mari şanse să ocupe posturile de conducere din noul Parlament

Cine are cele mai mari şanse să ocupe posturile de conducere din noul Parlament
11 Dec 2008   •   16:19

Daniel Buda, Cezar Preda, Ioan Oltean, Miron Mitrea, Călin Popescu Tăriceanu, Puiu Haşotti, Viorel Hrebenciuc sunt doar câteva din numele care caută să-şi asigure posturi de conducere la nivelul celor două Camere ale Parlamentului.
La nivelul PD-L, sunt vizate şefiile grupurilor parlamentare, dar şi cea a Camerei Deputaţilor, în condiţiile în care conducerea Senatului a fost rezervată, în cadrul negocierilor, PSD-ului.
Surse din cadrul PD-L susţin că Ioan Oltean, liderul filialei bistriţene şi clujeanul Daniel Buda au cele mai multe şanse în numirea lor la şefia Camerei, primul beneficiind de susţinerea filialelor din teritoriu, iar cel de-al doilea de sprijinul liderului Emil Boc.
Un alt nume vehiculat, dar cotat cu şanse infime, buzoianul Cezar Preda ar aspira şi el la fotoliul de preşedinte al Camerei. În cazul în care nu ar prinde şefia Camerei Deputaţilor, Preda, eternul autopropus eternul autopropus în diferite funcţii şi demnităţi, s-ar mulţumi cu conducerea grupului parlamentar al deputaţilor PD-L în condiţiile în care vechiul lider, Cristian Rădulescu a devenit senator.
Prezenţa Elenei Udrea în echipele de negociere ale PD-L a dat naştere la speculaţii în rândul propriilor colegi de partid, care nu de puţine ori au vehiculat numele ei printre pretendenţii la şefia Camerei sau la Secretariatul General al Guvernului. ?Cunosc zvonurile, dar nu e cazul. Nu vizez nici o funcţie în Parlament sau Guvern. Sunt foarte fericită că am câştigat acest mandat şi mă mulţumesc cu această performanţă? ne-a declarat Udrea.
Călin Popescu Tăriceanu vrea să conducă firava opoziţie din postura de lider de grup PNL la Camera Deputaţilor. Tăriceanu încearcă să diminueze influenţa lui Ludovic Orban şi Crin Antonescu în partid prin impunerea sa sau a unui apropiat în fruntea grupului parlamentar de la Cameră. Confruntat deja cu nemulţumirea filialelor din Muntenia faţă de modul în care a gestionat negocierile pentru accederea la guvernare, Tăriceanu face eforturi pentru a-şi întări poziţia de preşedinte al partidului în perspectiva Congersului statutar din vara lui 2009 când este de aşteptat ca Orban şi Antonescu să încerce o debarcare a sa din funcţie.
Ocuparea şefiei grupului parlamentar de la Cameră s-ar înscrie în acest plan. Potrivit unor surse liberale, liderul PNL ar fi făcut cunoscută deja intenţia de a păstra pentru sine sau pentru un om de încredere, Bogdan Olteanu sau Relu Fenechiu, şefia grupului deputaţilor PNL. La Senat, Puiu Haşotti ar continua să conducă grupul senatorilor liberali şi în noua legislatură.
Miron Mitrea este numele cel mai des pomenit în rândurile social-democrate atunci când vine vorba de postul de lider de grup la Senat. La Cameră, potrivit unor surse din PSD, liderul Mircea Geoană i-ar purta sâmbetele lui Viorel Hrebenciuc, dar nu are mijloacele prin care să propunăşi să susţină, cu şanse de succes, un contracandidat pentru conducerea grupului parlamentar. În ultima vreme, Adrian Năstase a dat semne de apropiere faţă de sforarul PSD, un asemenea tandem redutabil oferind lui Hrebenciuc prima şansă în păstrarea poziţiei de lider al deputaţilor socil-democraţi.
UDMR va decide luni, 15 decembrie, cine va conduce grupurile parlamentare la Cameră şi Senat. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, actualii lideri de grup, deputatul Marton Arpad şi senatorul Verestoy Attila, merg cu prima şansă în prezervarea acestor funcţii.
Pe lângă aceste funcţii cele patru formaţuiuni politice vor avea de negociat săptămâna viitoare, pe baza algoritmului, scaunele de vicepreşedinţi, chestori şi şefi de comisii ai Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Marius Vulpe,Antena3.ro

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close