Antena 3 CNN Politică Circ la Camera Deputaţilor: PSD şi PNL au părăsit sala de plen, ofuscaţi de discursul lung al Elenei Udrea

Circ la Camera Deputaţilor: PSD şi PNL au părăsit sala de plen, ofuscaţi de discursul lung al Elenei Udrea

Circ la Camera Deputaţilor: PSD şi PNL au părăsit sala de plen, ofuscaţi de discursul lung al Elenei Udrea
Sursa foto: Camera Deputaþilor
06 Oct 2009   •   12:55

Plenul Camerei Deputaţilor şi-a suspendat marţi lucrările în care ar fi trebuit să dea un vot pe raportul comisiei de anchetă în cazul achiziţiilor efectuate la Ministerul Turismului. Scandalul care a provocat această situaţie a condus şi la amânarea votului în cazul raportului Ridzi, aflat pe ordinea de zi. Tensiunea reprezentanţilor opoziţiei a atins cote maxime în momentul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a dispus închiderea dezbaterilor imediat după discursul şi explicaţiile Elenei Udrea întins pe durata a mai bine de jumătate de oră din timpul alocat luărilor de poziţii. Decizia a stârnit vociferările parlamentarilor PSD şi PNL care i-au imputat lui Anastase că nu a oprit la timpul cuvenit expunerea ministrului Turismului pentru a permite aleşilor să-şi expună propriile puncte de vedere. Preşedintele Camerei s-a apărat invocând programul de lucru stabilit care prevedea trecerea la vot la ora 12:30. Văduviţi de dreptul la opinie, liberalii, urmaţi de social-democraţi, au părăsit sala de plen împreună cu secretarii de şedinţă, provocând suspendarea lucrărilor, nu înainte de a o acuza de abuz pe Anastase pentru faptul că i-a permis Elenei Udrea să ţină un discurs peste limitele prevăzute în Regulament. Potrivit reprezentanţilor opoziţiei, Udrea avea dreptul la doar 10 minute de discurs.

Deputaţii urmau să dea astăzi vot pe raportul comisiei de anchetă care recomanda revocarea ministrului Turismului din funcţie şi începerea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea pentru abuz în serviciu, neglijenţă şi încălcarea legii responsabilităţii ministeriale.
Din nefericire pentru parlamentarii PNL şi PSD care doreau să ia cuvântul împotriva ministrului Turismului, timpul alocat dezbaterilor a fost confiscat de rezumatul făcut raportului de preşedintele comisiei, liberalul Ludovic Orban, dar mai ales de discursul de 40 de minute împănat cu explicaţii, laude de sine şi acuze la adresa Opoziţiei, ţinut de Udrea.

La ora 12.30, preşedintele Comisiei, Roberta Anastase a dispus închiderea sesiunii de dezbateri şi trecerea la votul final pe proiectele de lege existente pe ordinea de zi. Eugen Nicolăescu, deputat PNL, şi Aura Vasile, deputat PSD, au cerut o pauză de consultări, invocând viciul de procedură. Deputaţii liberali şi sociali-democraţi au solicitat în cor ca dezbaterile pe raport să continue, dar s-au lovit de refuzul Robertei Anastase care a invocat respectarea ordinii de zi, şi trecerea la votul final pe proiectele de lege.

PNL a dat semnalul părăsirii sălii de plen, gestul lor fiind imitat de social-democraţi care au anunţat că nu mai participă în aceste condiţii la şedinţă. Liberalii au acuzat-o însă pe preşedintele Camerei că a abuzat de funcţia pe care o ocupă şi i-a permis Elenei Udrea să aibă un discurs mult prea lung, fapt care i-a lăsat pe reprezentanţii opoziţiei fără timpul necesar pentru a-şi exprima propriile opinii.

"O dorinţă excesivă de a o apăra pe Elena Udrea, Anastase a abuzat de funcţia ei şi i-a lăsat pe cei care au luat cuvântul să îşi lungească discursurile ca să nu se treacă la vot. Este a doua oară când se amână acest vot. În mod normal ar trebui să se ajungă la vot", a susţinut liberalul Mihai Voicu, secretar al Camerei.

În replică, Roberta Anastase s-a apărat, afirmând că "cele două grupuri parlamentare au decis să nu respecte programul de lucru aprobat, care prevedea ca la această oră să avem vot final". "Va fi reprogramat saptămâna viitoare, din nou, prin acordul Biroului Permanent cu liderii de grup. Regulamentul spune ca modificarea ordinii de zi se poate face doar în cazuri excepţionale" a explicat preşedintele Camerei, după suspendarea şedinţei de plen.

"Eu nu ştiu. Am înţeles că au plecat colegii de la PSD şi PNL. Eram concentrată asupra expunerii mele", a declarat la rândul său, Elena Udrea la ieşirea din sală, arătându-se surprinsă de comportamentul Opoziţiei. Ea a explicat că a avut nevoie de un timp mai îndelungat pentru expunere deoarece Ludovic Orban a întârziat lucrările plenului prin discursul foarte lung. "Eu am fost nevoită să scurtez expunerea mea", a pretins ministrul Turismului.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close