Antena 3 CNN Politică Claudiu Săftoiu, fostul director SIE: Băsescu ştia ce discută Iliescu şi Geoană

Claudiu Săftoiu, fostul director SIE: Băsescu ştia ce discută Iliescu şi Geoană

Claudiu Săftoiu, fostul director SIE: Băsescu ştia ce discută Iliescu şi Geoană
Sursa foto: Sinteza Zilei
20 Ian 2009   •   22:57

?Eu am aflat despre intervenţii politice care se bazează pe informaţii şi interceptări ilegale. Acum un an am aflat am aflat de la preşedintele României că ştia ce vorbesc Ion Iliescu şi Mircea Geoană?, a declarat marţi seară la un post de televiziune, Claudiu Săftoiu, fostul director S.I.E.
Invitaţii emisiunii Sinteza Zilei au discutat despre dezvăluirile fostului director SIE, care au fost asemănate cu cele ale celebrului caz din America anilor `70, denumit ?Watergate?, şi care a avut ca urmare demisia preşedintelui american de la acea vreme, Richard Nixon.
?Într-o societate atât de coruptă şi influenţabilă politic, demersul nostru pentru aflarea adevarului şi pentru a vorbi despre un ?Watergate? românesc este posibil să rămână un efort singular?, a declarat analistul Radu Tudor.
?Cei care-şi permit să facă interceptări ilegale asupra inamicilor politici îşi permit să facă şi presiuni şi şantaje şi să continue aceste interceptări împotriva jurnaliştilor şi a patronilor de presă?, a continuat Radu Tudor.
?Interceptări ilegale plus opoziţie egal poliţie politică, aceasta este definiţia în orice stat democratic, nu avem ce interpreta aici?, a precizat Radu Tudor.
Fostul şef al SIE, Claudiu Săftoiu, a revenit asupra declaraţiilor sale la doar o oră după ce a spus, marţi seară, la un post de televiziune, că preşedintele Traian Băsescu ştia conţinutul discuţiilor între liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu.
"Este vorba de declaraţiile pe care Băsescu le dădea în presă, nu că-mi spunea mie. Am aflat din surse publice că preşedintele ştia că anumiţi politicieni vorbeau la telefon despre politică, asta nu înseamnă că mi-a spus personal", a explicat Claudiu Săftoiu. Aveastă explicaţie a fost repetată de fostul director SIE şi în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, prin intermediul unei intervenţii telefonice.
Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost surprins de declaraţia făcută de fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe.
"Să le fie ruşine şi nu vreau să fac alte comentarii", a declarat, tot marţi seară, Ion Iliescu.
Demisia lui Claudiu Săftoiu de la conducerea SIE a avut loc în martie 2007, şi a survenit după ce a declarat la Comisia parlamentară de anchetă privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Băsescu că interceptările convorbirilor făcute de SIE sunt pe bază de mandat de la procurorul general şi că Serviciul dispune de aparatură de interceptare.
Iată ce a declarat fostul şef al SIE la Sinteza Zilei

Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close