Antena 3 CNN Politică Coaliţia îşi ridică poalele:PDL cere demisia lui Andronescu şi demiterea lui Nemirschi. Berceanu, vizat de PSD

Coaliţia îşi ridică poalele:PDL cere demisia lui Andronescu şi demiterea lui Nemirschi. Berceanu, vizat de PSD

Coaliţia îşi ridică poalele:PDL cere demisia lui Andronescu şi demiterea lui Nemirschi. Berceanu, vizat de PSD
Sursa foto: Emil Boc
28 Iul 2009   •   18:34

Căderea capului lui Ridzi din fruntea MTS şi inflexibilitatea PSD dovedită în problema constituirii comisiei Udrea a iritat la culme cercurile democrat-liberale. Secretarul general al PBl, Vasile Blaga a sugerat că guvernul nu e departe de o restructurare înainte de alegeri, în timp ce parlamentarii PDL au de gând să pună toate tunurile pe miniştrii PSD pentru a dovedi că şi partenerii de guvernare sunt loviţi de sindromul corupţiei. O dovedit-o încă de ieri, chiar ministrul Turismului, Elena Udrea care a folosit şedinţa de plen a Parlamentului pentru a ridica puţin poalele coaliţiei de guvernare ca să arate că şi PSD are "faliţii" săi. Rând pe rând, social-democraţii Dan Nica, Ilie Sârbu şi Marian Sârbu, precum şi Nicolae Nemirschi au fost încondeiaţi de Udrea cu sindromul risipirii banilor publici pentru imaginea lor şi a ministerelor pe care le conduc. Democrat-liberalilor le-a ajuns pe la urechi şi faptul că social-democraţii ar intenţiona să propună la Senat, după modelul aplicat deja la Cameră, înfiinţarea unor comisii de anchetă pentru miniştrii Radu Berceanu şi Mihai Stănişoară. Drept urmare, astăzi parlamentarii PDL şi-au înteţit eforturile de atacare a credibilităţii unor miniştri PSD, solicitând demisia Ecaterinei Andronescu, "primul suplinitor care trebuie disponibilizat". În paralel, au cerut intervenţia premierului Emil Boc la Mediu, pe motiv că Nicolae Nemirschi "nu este atât de bărbat" ca să demisioneze după "încălcarea legii", după atribuirea fără licitaţie a unui contract de publicitate.

Cu alegerile prezidenţiale bătând la uşă, partenerii de coaliţie par a se fi înscris într-o competiţie în care cine contabilizează cele mai multe puncte la decredibilizarea miniştrilor celeilalte tabere poate fi declarat câştigător. Efectele ar putea fi contabilizate însă negativ de candidaţii prezidenţiali ai celor două partide la alegerile din toamnă. Miza este însă mult mai mare: social-democraţii testează şi forţează răbdarea PDL, în speranţa că partenerii de guvernare vor claca şi, fie vor renunţa la actul guvernării înainte de alegerile prezidenţiale, fie vor scoate cu scandal PSD de la guvernare, două alternative de scenarii pe care strategii din Kiselleff le găsesc atractive şi cu potenţial electoral semnificativ.

Udrea se vrea în compania "fiilor risipitori" de la Agricultură, Muncă, Interne şi Mediu

Dacă PSD a dat tonul aducându-şi contribuţia, alături de PNL, la debarcarea Monicăi Iacob-Ridzi din fruntea Ministerului Tineretului şi Sportului, PDL s-a trezit din visare în momentul în care partenerii de guvernare au pus sub semnul întrebării credibilitatea unui alt apropiat al Cotroceniului, ministrul Turismului Elena Udrea.

Tonul recuperării terenului pierdut pe frontul corupţiei a fost dat chiar de Udrea, care a profitat de şedinţa de plen ce consfinţea crearea unei comisii parlamentare de anchetă pe numele său pentru a susţine că nu a fost singurul ministru cheltuitor de bani publici pe servicii de publicitate.

"Vă propun să înfiinţaţi comisii, dragi colegi, care să cerceteze cum au fost angajate următoarele cheltuieli: la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condus de un coleg PSD. Aproximativ 10 milioane de euro pe servicii de publicitate constând în îmbunătăţirea strategiei de comunicare şi a indentităţii vizuale sau publicitate într-un cotidian central naţional. La Ministerul Muncii, condus de un alt coleg PSD, peste 10 milioane de euro pentru o campanie de publicitate de suport pentru dezvoltarea resurselor umane în zonele rurale. La Ministerul Mediului, condus tot de un coleg PSD, aproximativ 3 milioane de euro pentru campanii radio, TV şi print la nivel naţional. La Ministerul Administraţiei şi Internelor, doar la acest moment, o campanie de 600 de mii de euro pentru servicii de consultanţă în publicitate" a exemplificat scurt Udrea.

"Păcătoşii" fostei guvernări PNL, chemaţi la spovedanie

Ministrul s-a declarat interesată şi de prestaţia reprezentanţilor fostei guvernări liberale. Lui Crin Antonescu i-a cerut să explice cum a înstrăinat, pe vremea când era ministru al Tineretului şi Sportului, ştrandul Tineretului către firma Trigranit. Lui Ludovic Orban i s-a reamintit că mai are de tras pentru modul în care a plătit suma de 64 de milioane de euro pentru reparaţiile la pista aeroportului Băneasa, în condiţiile în care firma care câştigase licitaţia se angajase să repare pista cu 17 milioane de euro.

Fostul ministru linberal al Sănătăţii ar trebui, la rândul său, "să lămurească modul în care fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a cheltuit 13 milioane de euro pentru 39 studii de fezabilitate identice pentru 39 de spitale regionale şi judeţene", a mai spus Udrea.

Andronescu, "suplinitorul bun de disponibilizat", Nemirschi "nu atât de bărbat"

Semnalul de contraofensivă dat de Udrea a fost preluat in corpore de parlamentarii PDL. Deputaţii democrat-liberali au lansat miercuri un atac dur la adresa ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, după ce lucrările comisiei parlamentare de anchetă au dovedit că reprezentanţii PSD şi PNL susţin nevinovăţia acestuia în scandalul atribuirii fără licitaţie a unui contract de publicitatea în valoare de jumătatea de milion de euro.

Deputatul Petru Călian a cerut intervenţia premierului Emil Boc, de vreme ce Nicolae Nemirschi "nu este bărbat" ca să demisioneze după "încălcarea legii". Parlamentarii PDL au solicitat şi demisia ministrul Învăţământului, Ecaterina Andronescu,"primul suplinitor care trebuie disponibulizat".

"Domnul ministru Nemirschi ar putea fi învinuit, dar este doar o prezumţie, de abuz în serviciu contra intereselor publice. Nu cred că Nemirschi va fi bărbat şi îşi va da demisia. Aştept să văd bărbăţia lui Nemirschi, să văd sinceritatea domnului ministru" a susţinut Călian, apreciind că premierul Emil Boc trebuie să ia act de documentele analizate de comisia parlamentară şi să ia măsurile ce se impun după analiza documentelor comisiei, întrucât Nemirschi "nu va fi atât de bărbat" şi să demisioneze.

În opinia deputatului democrat-liberal, ministrul Nicolae Nemirschi a încălcat procedurile legale prin încredinţarea directă a unor contracte. Reprezentanţii PDL din comisia de anchetă, din analiza documentelor puse la dispoziţia comisiei speciale, ar reieşi că până şi procedura de încredinţare directă ar fi fost "mimată", de vreme ce negocierea dintre minister şi firma selectată nu a contribuit la scăderea sumi finale solicitate de firma respectivă pentru prestarea serviciilor de publicitate.

Deputaţii PDL au mai acuzat nerespectarea condiţiilor din caietul de sarcini prin difuzarea materialelor publicitare pe posturi de televiziune naţionale, şi nu regionale.

În ceea ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, deputaţii PD-L din comisia de educaţie au şi ei propriul of. "Primul suplinitor necalificat, care trebuie urgent disponibilizat din sistemul de învăţământ, este Ecaterina Andronescu", a afirmat Doiniţa Chircu, deputat PD-L.

Udrea pe răbojul PSD, urmează Berceanu şi Stănişoară

Nici social-democraţii nu se lasă mai prejos. Cu Udrea trecută pe răbojul miniştrilor PDL buni de jumulit la capitolul imagine şi credibilitate, pesediştii intenţionează să exporte prcatica comisiilor de anchetă şi la nivelul Senatului.

Potrivit unor surse social-democrate, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu care întruneşte şi calitatea de senator, ar fi următorul pe lista PSD, social-democraţii căutând să profite de dezvălurile de presă legate de implicarea unei firme a democrat-liberalului în unele contracte atribuite de acest minister pe zona CFR şi Metrorex.

Astfel, PSD ar putea propune o comisie care să analizeze modul ]n care AVI SRL, firma ministrului Transporturilor, a obţinut contracte de furnizare de diverse produse companiilor Bombardier, Alstom şi Siemens, care la rândul lor au contracte bănoase cu statul, mai exact cu Metrorex şi CFR Călători, societăţi aflate chiar în subordinea Ministerului Transporturilor.

Cum pentru acest demers este nevoie de obţinerea sprijinului parlamentarilor PNL, PSD ar fi dispus să susţină la rândul său o iniţiativă similară cu care liberalii au de gând să-l blagoslovească pe ministrul democrat-liberal al Apărării, Mihai Stănişoară, o ţintă preferată a atacurilor PNL la nivel parlamentar.

Potrivit presei, AVI SRL, firma al cărei patron este Radu Berceanu, livrează celor trei companii "prietene" ale statului elemente din fibră de sticlă, scaune, plafoane de interior, măşti frontale şi alte componente pentru ramele de tren sau de metrou.

Valoarea însumată a contractelor derulate in 7 ani de firmele cu care lucrează compania ministrului Radu Berceanu a fost de peste 700 de milioane de euro. Majoritatea acestor contracte au fost atribuite fără licitaţie.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close