Antena 3 CNN Politică Coaliţia nu se rupe, "concordie" deplină. Geoană: ?Atacurile au venit de la onoarea rănită a doamnei Udrea"

Coaliţia nu se rupe, "concordie" deplină. Geoană: ?Atacurile au venit de la onoarea rănită a doamnei Udrea"

Coaliţia nu se rupe, "concordie" deplină. Geoană: ?Atacurile au venit de la onoarea rănită a doamnei Udrea"
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoanã
03 Aug 2009   •   10:50

Încă o dată se dovedeşte că wekeendul este rezervat de politicienii coaliţiei PSD-PDL declaraţiilor războinice cu iz electoral pentru ca ziua de luni să-i readucă din nou la masa guvernării în numele interesului românilor. După o săptămână presărată de atacuri verbale reciproce extrem de dure şi ultimatumuri cu ruperea pisicii, partenerii de guvernare s-au reunit astăzi pe un fond împăciuitor pentru a tranşa noile divergenţe apărute şi a invoca necesitatea păstrării actualei formule de guvernare pentru a evita un dezastru econimic. Ambii lideri ai coaliţiei, Emil Boc şi Mircea Geoană s-au pronunţat pentru păstrarea colaborării, au invocat nevoia reformelor şi au respins existenţa unor neînţelegeri insurmontabile la nivelul coaliţiei, punând totul pe seama unui ?joc politicianist?. Totuşi, fiecare tabără a încercat să arunce responsabilitatea noului val de certuri în curtea celuilalt. Mircea Geoană a pus retorica PDL pe seama ?reparării onoarei rănite a doameni Udrea?. ?Idei puţine, dar fixe? l-a luat peste picior democrat-liberalul Vasile Blaga.

Cele două tabere au revenit la un ton mai normal presărat doar cu mici ironii, chiar dacă la sfârşitul săptămânii, PSD şi PD-L se întreceau să-şi ridice poalele în cap şi să se ameninţe cu ultimaturi. Dacă secretarul general interimar al PSD, Liviu Dragnea anunţa că va propune în coaliţie or găsirea de căi de colaborare, or ?ruperea pisicii?, în tabăra PDL se comenta hâtru că "până se hotărăsc taberele din PSD cum să rupă pisica, moare căţeaua în curte", aluzie la ?bunul? mers la guvernării.

"Ruperea pisicii", amânată

"A venit clipa să ne întoarcem la lucrurile fundamentale care sunt criza economică, locurile de mucă. Sunt şi probleme care trebuie discutate şi rezolvate, dar sunt absolut convins că în acest moment România aşteaptă de la această coaliţie şi de la această guvernare răspunsul la problemele care sunt cu adevărat importante. Şi restul lucrurilier sunt importante, dar sunt politicianisme ", a revenit social-democratul Mircea Geoană la normalitate, înainte de şedinţa coaliţiei.
Totuşi, în opinia liderului PSD, "atacurile din ultimele zile din rândul Coaliţiei au venit de la onoarea rănită a doamnei Udrea".
La rândul său, premierul Emil Boc a exclus posibilitatea ruperii actualei formule de guvernare. "Eu vă spun o singură frază şi după care plec: din punctul meu de vedere acest Guvern ori face reformele de care are nevoie ţara în acest moment şi pe care n-au avut curajul nimeni în 20 de ani să le facă, ori pleacă acasă. Altă alternativă nu există", a spus Boc.

Geoană: "Păreri fixe, dar puţine"

Punctul său de vedere a fost împărtăşit şi de secretarul general al PDL, Vasile Blaga. "Nu se pune problema ruperii coaliţiei. Am convingerea că vom discuta despre modul în care decurg discuţiile cu FMI şi CE şi despre măsurile care trebuie luate. Probabil se va discuta şi despre situaţia asta interesantă, tipic românească, cu puterea şi opoziţia care se regăsesc în Guvern", a spus Blaga.

Ministrul Dezvoltării nu s-a putut însă abţine să nu trimită o săgeată către colegii de guvernare din PSD pentru jocul duplicitar practicat. "Probabil că se va discuta şi despre situaţia extrem de interesantă, tipic românească: puterea şi opoziţia se găsesc în Guvern. Suntem specialişti în aşa ceva", a comentat, ironic, democrat-liberalul.
Blaga a reacţionat şi la afirmaţiile lui Geoană referitoare la Udrea ca principala cauză a înfierbântării recente a spiritelor în coaliţie. "Este numai părerea domnului Geoană. Puţine, dar fixe" a conchis Blaga.

Ponta: Reducerea cu 20% a funcţionarilor, "o nebunie" a preşedintelui

Nici vicepreşedintele PSD, Victor Ponta nu crede că actuala coaliţie de guvernare se va rupe, dar a sugerat că un asemenea scenariu nu ar fi folositor decât Cotroceniului. "Nu se rupe, de ce să se rupă? Numai pentru că vrea preşedintele? Ar trebui să ne ocupăm de necazurile de acum. Cei de la PDL spun ce a zis preşedintele. Noi (PSD, n.r.) ne facem treaba şi ei fac ce li se spune. Noi (PSD, n.r.) am vrut să guvernăm până la prezidenţiale, pentru că ştiam că nu se poate mai mult"", a spus Ponta,
În ceea ce priveşte propunerea lui Traian Băsescu de reducere a numărului funcţionarilor cu 20%, Victor Ponta a catalogat-o drept o "nebunie".
"E o nebunie să spui la 2-300.000 de oameni că îi arunci peste bord. Asta se face pe mare, nu într-o ţară normală. Cei de la PD-L spun ce a spus şi preşedintele. Ce vreţi să facă? Să-l contrazică? Noi ne facem treaba, ei fac ce li se spune", a spus Ponta.

Interesul bate orgoliul

Ministrul Transporturilor, democrat-liberalul Radu Berceanu a supralicitat, afirmând că PDL nu are motive să fie supărat pe PSD şi că nu crede că se pune problema ruperii coaliţiei.
"Nu cred că se poate pune problema de rupere a Coaliţiei pentru că interesele României sunt mult mai mari", a apreciat şi liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.
"În şedinţa de astăzi ne vom concentra pe actul de guvernare şi să vedem ce probleme au oamenii, mai puţin ale noastre, care sunt mai puţin importante", a spus Ilie Sârbu. "Trebuie să guvernăm în continuare fiindcă nu există soluţie", a mai comentata şi ministrul Sagriculturii, deşi în acest weekend se pronunţa pentru ruperea pisicii şi se cerea PDL-ului să nu mai facă pe nevinovatul la guvernare.
Singurul care a rămas pe poziţii în ceea ce priveşte deznodământul Coaliţiei, social-democratul Liviu Dragnea a făcut apel la colegii din coaliţie să înceteze cu atacurile reciproce. "Nu poţi să aştepţi la o Coaliţie să funcţioneze, de la miniştri să-şi facă treaba, în condiţiile în care, ori noi, ori ei, în fiecare zi, ne atacăm. Trebuie să încetăm cu atacurile reciproce. Sper să nu se pună problema ruperii Coaliţiei, ca să ne înţelegem", a spus vicepreşedintele PSD.
Îndulcirea tonului social-democraţilor vine în urma unei întâlniri pe care o parte dintre liderii PSD au avut-o cu Geoană în această dimineaţă înainte de biroul coaliţiei. La această întâlnire a social-democraţilor au participat Liviu Dragnea, Victor Ponta, Marian Vanghelie, Ilie Sârbu şi Mircea Geoană.

Dealtfel, cele două partide de guvernămâmt se vor reuni în şedinţe separate după întâlnirea comună pentru a analiza şi găsi noi căi de colaborare, probleme ecnomice, dar şi pentru a pune la punct unele detalii legate de strategia pentru alegerile prezidenţiale.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close