Antena 3 CNN Politică Conflict: PSD susţine aplicarea ordinului Andronescu până la promulgarea legii Educaţiei

Conflict: PSD susţine aplicarea ordinului Andronescu până la promulgarea legii Educaţiei

Conflict: PSD susţine aplicarea ordinului Andronescu până la promulgarea legii Educaţiei
Sursa foto: Emil Boc, Mircea Geoanã
21 Sep 2009   •   11:51

Partenerii de guvernare nu au reuşit să ajungă la un compromis clar pe tema schimbării directorilor de şcoli numiţi prin delegaţie. Social-democraţii nu au făcut pasul înapoi şi au cerut ca ordinul emis în acest scop de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu să rămână în vigoare până la intrarea în vigoare a metodologiei pentru concursuri prevăzută prin legea de profil recent asumată de Guvern în Parlamentul reunit. Argumentul social-democraţilor a ţinut de numărul foarte mare de directori de şcoli numiţi prin delegaţie de către inspectoratele judeţene, un fenomen cu implicaţii politice. Împreună cu Andronescu, ei au susţinut că ordinul ministerului nu este menit să-i demită pe cei numiţi fără concurs, ci să stopeze această stare de "politizare", până la promulgarea şi intrarea în vigoare a pachetului de legi pe educaţie, menit să descentralizeze şi procesul de numire prin concurs a a conducerilor unităţilor de învăţământ. Supărat, premierul Emil Boc a ieşit din şedinţă, avertizând că la primul semn de schimbare a unui director din funcţie o va demite pe Andronescu din fruntea Educaţiei.

Director demis, egal remaniere
Premierul Emil Boc a anunţat că-şi menţine decizia privind remanierea ministrul Educaţiei în cazul în care aceasta nu va renunţa la ordinul privind numirea directorilor de şcoli.
"Dacă directorii de şcoli vor fi schimbaţi din ordin al ministrului Educaţiei, din acel moment voi proceda la remanierea ministrului Educaţiei. Acest ordin este contrar atât legii educaţiei naţionale, pe care am promovat-o, cât şi principiului descentralizării, prin care lăsăm prerogativele la nivelul comunităţilor în vederea numirii directorilor de şcoli", a afirmat Boc, după şedinţa coaliţiei, la care a participat şi ministrul Ecaterina Andronescu.

Ordinul Andonescu, caduc la intrarea în vigoare a legii educaţiei

În primul rând legea asumată a educaţiei trebuie promulgată, iar metodologia privind numirea prin concurs a noilor directori de şcoli trebuie elaborată de ministerul de profil pentru a intra propriu zia în vigoare, a venit replica social-democrată.

?În primul rând, legea trebuie promulgată. În clipa în care ea va fi promulgată, ministrul trebuie să urgenteze elaborarea normelor pentru concursuri. Când se va întâmpla asta ordinul actual va deveni caduc? a explicat vicepreşedintele PSD, Gheorghe Nichita, la finalul şdinţei coaliţiei.

Social-democratul a declarat că, potrivit deciziei coaliţiei, directorii de şcoli numiţi cu delegaţie de inspectoratele şcolare nu vor fi schimbaţi din funcţie până la intrarea în vigoare a normelor metodologice ale noii Legi a învăţământului.

"S-a discutat foarte clar să nu se schimbe directorii. Ei sunt numiţi în clipa de faţă numiţi cu delegaţie şi nu poţi să îi schimbi", a subliniat Nichita.

El a precizat că în coaliţie s-a convenit foarte clar că normele sunt necesare şi trebuie urgentate. "Termenul este finalul acestei săptămâni şi acele norme pun ordinul în situaţia de a nu mai fi valabil şi de a fi revocat" a subliniat el.

Părinţii, râul, ramul

Nichita a recunoscut că până atunci ordinul de schimbare a directorilor de şcoli numiţi cu delegaţie rămâne valabil, dar a ţinut să sublinieze că ?nu va produce mari efecte?.

?Doamna ministru a dat acel ordin special ca să nu fie schimbaţi directorii de şcoli pe criterii politice. Părinţii, profesorii şi consiliul local, primarul trebuie sa aibă un cuvânt de spus în organizarea acestui concurs. Prin această lege asumată se instituitie rolul acestora în numirea directorilor de şcoli, o descentralizare adevărată. Ordinul dat este să stopăm numirea pe criterii politice până la intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei? a explicat Nichita, care a evitat să precizeze care a fost decizia coaliţiei în materie, limitându-se să arate că astăzi ?s-a stabilit foarte clar doar de ce s-a dat acest ordin?.

"Noi suntem cu normele metodologice foarte aproape de finalizare, cred că le vom sfârşi chiar în acestă săptămână şi atunci ar putea să fie primul articol din lege care se aplică, acesta cu alegerea directorilor prin concurs, nu prin delegaţie nici acolo nici acolo", a explicat, la rândul său, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andonescu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close