Antena 3 CNN Politică Cotroceniul reia către CSM cererile de stopare a protestelor magistraţilor

Cotroceniul reia către CSM cererile de stopare a protestelor magistraţilor

Cotroceniul reia către CSM cererile de stopare a protestelor magistraţilor
Sursa foto: Traian Bãsescu
11 Sep 2009   •   17:13

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut vineri, preşedintelui CSM, Virgil Andreieş, printr-o scrisoare deschisă, să ia toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale magistraţilor şi să declanşeze procedurile pentru desemnarea magistraţilor pe funcţiile de conducere vacante. Şeful statul reia astfel solicitările făcute la ultima şedinţă a CSM, care au suscitat din partea membrilor acestui for critici dure de necunoaştere a legii şi Constituţiei şi acuzaţiile de imixtiune în actul de justiţie.
Scrisoarea preşedintelui a fost trimisă preşedintelui CSM având în vedere dispoziţiile constituţionale ale articolului 80, aliniat 2, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice.
"Stimate domnule preşedinte, Conform legii, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Totodată, instituţia pe care o conduceţi asigură respectarea legii şi a criteriilor de competenţă şi etică profesională a magistraţilor. În contextul în care magistraţii refuză să îndeplinească un serviciu public, încălcând dreptul cetăţenilor de a avea acces la justiţie, vă solicit să luaţi toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale judecătorilor şi procurorilor. Reluarea activităţii instanţelor este extrem de importantă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreaga societate", îi scrie Băsescu lui Andreieş.
Preşedintele mai face un apel public la toţi membrii CSM şi la întreg corpul magistraţilor de a da dovadă de înţelegere pentru a înceta acţiunile de protest.
"De asemenea, după cum vă este bine cunoscut, domnule preşedinte, o serie de funcţii de conducere din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt vacante în acest moment. Delegarea temporară a unor persoane pe aceste funcţii de conducere nu ajută justiţia din România, creând un sentiment de provizorat faţă de asumarea responsabilităţilor la cel mai înalt nivel în justiţie. Vă rog să declanşaţi procedurile legale pentru desemnarea magistraţilor pe funcţiile de conducere vacante, în vederea numirii lor. Cu toată consideraţia, PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, TRAIAN BĂSESCU", se mai arată în scrisoarea publicată de Administraţia Prezidenţială.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close