Antena 3 CNN Politică Cristian Diaconescu: Şi românii sunt victime în Italia

Cristian Diaconescu: Şi românii sunt victime în Italia

Cristian Diaconescu: Şi românii sunt victime în Italia
Sursa foto: bogdan teodorescu
24 Feb 2009   •   22:50

?Şi românii sunt victime în Italia şi e de datoria statelor europene să ia măsuri ca toţi cei care sunt angrenaţi în mod cinstit într-o societate să fie protejaţi?, a declarat ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, marţi, la emisiunea Sinteza Zilei. Afirmaţia a fost făcută în urma recentei vizite pe care acesta a efectuat-o în Italia, la invitaţia omologului său, Franco Frattini. Ministrul român de Externe a efectuat această vizită în Italia în contextul situaţiei tensionate din Peninsulă cu privire la cetăţenii români prezenţi în această ţară.
?Românii din Italia sunt oameni deplasaţi din mediul lor şi aflaţi într-un alt mediu. A fi parte din comunitatea europeană înseamnă a fi parte a ceea ce înseamnă siguranţa cetăţenilor europeni?, a spus Cristian Diaconescu.
Ministrul român de Externe a dorit să sublinieze faptul că statul român nu-i protejează pe cei care comit infracţiuni în Italia ci pe cetăţenii oneşti. De asemenea, a precizat că fiecare infracţiune comisă de români în Italia le generează frică şi românilor cinstiţi aflaţi în această ţară. ?Încercăm să generăm siguranţă oamenilor cinstiţi, nu pentru cei care comit infracţiuni. Incidente de acest fel le generează frică şi românilor cinstiţi din Italia?, a declarat Cristian Diaconescu.
Acesta a abordat şi subiectul percepţiei negative a italienilor faţă de comunitatea română. ?Nu putem înlocui o problemă cu o percepţie negativă în legătură cu o comunitate, o astfel de abordare nu duce la rezolvarea problemelor?, a declarat Diaconescu la Sinteza Zilei.
De asemenea, Cristian Diaconescu a menţionat că ?orice manifestare fascistă este de condamnat, oriunde s-ar întâmpla acest lucru. Condamn xenofobia şi faptul că acest lucru se poate întâmpla în Europa. În toate sistemele legislative din Uniunea Europeană fascismul este infracţiune?, a spus ministrul român de Externe.
?Incidentele sunt de aceeaşi natură, inclusiv numerică, şi în Spania, însă lucrurile acolo se pun altfel, relaţiile dintre cetăţeni şi instituţiile publice sunt normale, cetăţenii români care lucrează în Spania sunt trataţi normal, iar infractorii sunt pedepsiţi?, a mai spus Cristian Diaconescu.
Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei
Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3
Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close