Antena 3 CNN Politică Cronologie. Cele mai importante evenimente politico-economice ale anului 2011

Cronologie. Cele mai importante evenimente politico-economice ale anului 2011

Cronologie. Cele mai importante evenimente politico-economice ale anului 2011
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    01 Ian 2012   •   11:34
Revocarea lui Mircea Geoană din funcția de președinte al Senatului, dar și excluderea sa din PSD, semnarea unui nou acord cu FMI, eșecul fabricii Nokia, precum și unirea în acte a opoziției (USL) se numără printre cele mai importante evenimente politico-economice ale anului 2011.


FEBRUARIE


5 februarie – Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin semnează, la Parlament, protocolul de constituire a Uniunii Social-Liberale (USL). Antonescu și Constantin au semnat mai întâi acordul prin care Alianța de Centru-Dreapta (PNL+PC) aprobă constituirea USL. Ponta spune că momentul decisiv pentru formarea alianței a fost atunci când Adrian Sobaru s-a aruncat de la unul din balcoanele Parlamentului.

15 februarie - Preşedintele Traian Băsescu vorbește despre înlocuirea premierului Emil Boc cu un prim-ministru tehnocrat, atât pentru recredibilizarea Guvernului, dar şi a partidului. Șeful statului le-a spus parlamentarilor PDL că vrea un premier tehnocrat, dar opţiunile majoritare au fost pentru menținerea actualului prim-ministru.


MARTIE

8 martie
- Guvernul îşi angează răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii. Sindicaliştii atrag atenţia că noul act îi dezavantajează foarte mult pe angajaţi. Perioadele de probă vor fi mai mari (de la 30 la 45 de zile), la fel şi durata preavizului în cazul demisiei (de la 15 zile calendaristice la 20 de zile lucrătoare), iar contractele pe termen determinat vor deveni regulă. Noul Cod al Muncii vorbește și despre posibilitatea suspendării contractului în cazul participanţilor la proteste. Actualul Cod al Muncii este din 2003.

13 martie - Președintele Traian Băsescu susține, din nou, necesitatea plecării lui Emil Boc din fruntea Guvernului și nominalizarea unui premier tehnocrat. Declarația a avut loc într-o întâlnire de la Vila Lac 1, dar șeful statului nu le-a spus liderilor PDL cu care a discutat numele la care se gândeşte pentru preluarea funcţiei de prim-ministru.

16 martie – Se decide, în Parlament, soarta guvernului Boc. Moţiunea de cenzură ”Codul Boc, salarii mici, şomaj mare şi firme falimentate” este respinsă, astfel că premierul Emil Boc rămâne în funcţie. Moţiunea a picat cu 212 voturi "pentru", patru ”împotrivă” și două abţineri.

31 martie - Intră în vigoare acordul stand-by de tip preventiv, încheiat de România şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Actul a fost solicitat de autorităţile de la Bucureşti, pentru a-şi exprima hotărârea de a continua reforma. Acordul are o valoare de circa 3,6 miliarde de euro (300% din cota pe care România o are la FMI) şi durează 24 de luni, urmând a se derula concomitent cu un nou acord preventiv cu UE, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.


IUNIE


5 iunie - Preşedintele Traian Băsescu se întâlnește cu prim-ministrul Emil Boc şi cu alţi membri ai PDL, în cadrul întâlnirii discutând şi despre posibilitatea schimbării premierului.

27 iunie - Marian Vanghelie este înlocuit de Victor Ponta la șefia PSD București, ”pentru perioada preelectorală”, organizația urmând să fie condusă de un birou coordonator format din Rodica Nassar, Corina Crețu, Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie, Ion Iliescu, Adrian Năstase.


IULIE

7 iulie
- Președintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc discută despre înfiinţarea unui minister al Afacerilor Europene, care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri europene. Ministerul ar urma să fie condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial pe atunci Leonard Orban.


SEPTEMBRIE

1 septembrie - Tribunalul București admite acțiunea de înregistrare a alianței politice dintre PSD și ACD, denumită Uniunea Social Liberală (USL).

14 septembrie - Premierul Emil Boc trimite celor două Camere ale Parlamentului propunerile de completare a structurii Guvernului, prin înfiinţarea Ministerului pentru Afaceri Europene şi numirea lui Leonard Orban la şefia acestei instituţii.

29 septembrie
- Nokia hotărăște ca până la sfârșitul anului să închidă fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, şi să îşi mute afacerea în China. Măsură afectează 2.200 de oameni, care rămân fără loc de muncă. Decizia a fost luată pentru eficientizarea şi reducerea costurilor, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai benefice pentru grupul finlandez. Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008, după o investiţie de 60 de milioane euro. Plecarea Nokia înseamnă o pierdere de 1% din PIB-ul ţării. Nokia Romania SRL a avut în 2010 o cifră de afaceri de 6,7 miliarde de lei, în creştere cu peste 55% faţă de anul precedent.

20 septembrie
- Înfiinţarea ministerului Afacerilor Europene este aprobată, în urma votului din plenul Parlamentului. Leonard Orban a fost desemnat ministru, cu 245 de voturi "pentru".


NOIEMBRIE

22 noiembrie - Mircea Geoană este exclus din PSD, în urma deciziei luate de Comitetul Executiv, cu 50 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi trei abţineri. Pentru ca fostul președinte al partidului să fie exclus din formațiunea politică era nevoie de două treimi din voturi, adică din cele 60, 39 să fie "pro". Victor Ponta a declarat că soarta lui Geoană s-a decis la alegerile prezidenţiale din 2009, odată cu vizita fostului PSD-ist la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu.

23 noiembrie - Mircea Geoană este revocat din funcţia de preşedinte al Senatului, după excluderea sa din PSD, iar puterea a preluat interimatul la această Cameră. Vicepreşedintele Senatului, PDL-istul Petru Filip, este cel care ocupă postul de conducere până când va fi ales oficial noul şef. Geoană a fost revocat din funcţia de șef al Senatului cu 112 voturi "pentru", două voturi "împotrivă" și cinci abţineri.

23 noiembrie - PSD face publice, într-un comunicat de presă, motivele oficiale ale excluderii lui Mircea Geoană din partid. Social-democrații spun că fostul președinte al partidului a făcut jocurile puterii, a militat pentru ruperea PSD şi nu a informat conducerea formațiunii politice cu privire la iniţiativele sale din fruntea Senatului.

25 noiembrie
- Premierul Emil Boc decide revocarea din funcţie a şefei Secretariatului General al Guvernului, Daniela Andreescu. O anchetă realizată de Antena 3 a arătat cum rudele şefei SGG, Daniela Andreescu, desfăşoară activităţi economice în diverse spaţii ale RA-APPS.

28 noiembrie - Vasile Blaga este ales noul preşedinte al Senatului. Candidatul propus de PDL şi susţinut de coaliţia de guvernare a primit 69 de voturi "pentru", în timp ce contracandidatul său propus de USL, Titus Corlăţean, a primit 63 de voturi.


DECEMBRIE

12 decembrie - Guvernul decide demararea procedurii de asumare a răspunderii guvernamentale pe proiectul de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2012. Premierul Emil Boc a precizat că procesul de comasare a alegerilor înseamnă economii bugetare de 20 milioane euro în 2012, un an dificil din punct de vedere financiar.


 

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close