Antena 3 CNN Politică Dan Voiculescu i-a prezentat lui Sebastian Vlădescu o a treia soluţie de redresare economică (VIDEO)

Dan Voiculescu i-a prezentat lui Sebastian Vlădescu o a treia soluţie de redresare economică (VIDEO)

Dan Voiculescu i-a prezentat lui Sebastian Vlădescu o a treia soluţie de redresare economică (VIDEO)
17 Mai 2010   •   21:42

Vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, i-a prezentat, luni, ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, într-o ediţie specială a emisiunii Ştirea Zilei, o a treia variantă pe care Guvernul României ar putea să o aplice astfel încât să se evite atât tăierea salariilor şi a pensiilor, cât şi majorarea taxelor. Denumită "optimizarea economiei româneşti", soluţia se axează pe reducerea anumitor cheltuieli inutile, eliminarea evaziunii fiscale, dar şi colectarea corectă a taxelor. Sebastian Vlădescu susţine că, dacă aceste măsuri vor fi implementate cu succes, banii economisiţi vor fi alocaţi românilor afectaţi de criză.

"În afara celor două pachete de măsuri mai există o cale. Există calea optimizării a ceea ce avem. Pentru că, la ora actuală, România există, nu s-a născut ieri. Are, la ora actuală, o clasă antreprenorială, are investitori străini, are într-adevăr bugetari, are pensionari şi cred eu că un lucru înţelept ar fi fost să ne uităm întâi şi întâi la societatea românească, inclusiv la economia românească, să facem o fotografie. Să vedem în fotografia respectivă unde putem optimiza (...) astfel încât să nu fie nevoie să tăiem salariile şi pensiile şi nici măcar să creştem impozitele şi taxele", a declarat Dan Voiculescu.

Vicepreşedintele Senatului susţine că, prin aplicarea anumitor măsuri, s-ar realiza o economie de 9,32% din Produsul Intern Brut. Spre exemplu, numai prin reducerea cheltuielilor făcute cu achiziţiile publice s-ar economisi peste 2% din PIB.

În privinţa cheltuielilor de capital, susţine vicepreşedintele Senatului, ar trebui îngheţate toate investiţiile care nu se finalizează în anul 2010.

"Aceste cheltuieli nu sunt vitale, aşa cum este salariul şi mai ales pensia pentru un român", a declarat Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu prezintă soluţia optimizării economiei româneşti


În replică, ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, susţine că ajustarea cheltuielilor materiale ar înrăutăţi situaţia din România. Cele mai multe cheltuieli, spune Vlădescu, se fac în sistemul sanitar.

"Dacă am tăia fără să afectam sectorul sanitar ar mai rămâne 1% din PIB de cheltuit de 1.360.000 de angajaţi", susţine ministrul Finanţelor.

Pierderi la necolectarea taxelor

Îmbunătăţirea colectării taxelor reprezintă o altă sursă importantă de venituri, susţine vicepreşedintele Senatului.

"Din necolectarea TVA-ului, din necolectarea accizelor, avem o pierdere în PIB de 8%", a spus Dan Voiculescu.

O altă problemă care trebuie rezolvată şi care ar aduce economii importante o reprezintă economia subterană. În prezent, potrivit Institutului Naţional de Statistică, aici se pierd între 20 şi 30% din PIB.



Revine delegaţia FMI în România?

În opinia vicepreşedintelui Senatului, reducerea salariilor şi a pensiilor, care se numără printre măsurile luate de Guvern, nu se va putea aplica, astfel că delegaţia Fondului Monetar Internaţional va reveni în ţară. Sebastian Vlădescu neagă, însă, această posibilitate.

"În două-trei săptămâni, delegaţia FMI se va întoarce la Bucureşti pentru că anularea unor drepturi băneşti (...) este împotriva naturii, unui popor întreg care nu a făcut altceva decât să creadă în guvernanţii ei", a spus Dan Voiculescu.


Dan Voiculescu despre varianta aleasă de Guvern


Sebastian Vlădescu neagă o posibilă revenire a delegaţiei FMI în România şi spune că, dacă măsurile propuse de Dan Voiculescu sunt implementate şi dau rezultate, banii economisiţi vor fi alocaţi românilor afectaţi de criză.

"Faceţi astăzi evidenţa bugetului României, implementăm măsurile şi venim la dumneavoastră la televiziune, vă promit - că tot aţi pus un pariu că vine Fondul Monetar, eu pun un alt pariu că nu vine Fondul Monetar - şi vă spun că peste două luni sau peste trei luni venim şi stabilim: s-a realizat o creştere de atât şi aceşti bani vor fi alocaţi către românii cu venituri mici care au fost afectaţi de criză", a spus Sebastian Vlădescu.

Sebastian Vlădescu: Fondul Monetar nu revine


Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3

Antena3.ro



×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close