Antena 3 CNN Politică Decizia lui Băsescu privind Gaz de France nemulţumeşte asociaţii Nabucco

Decizia lui Băsescu privind Gaz de France nemulţumeşte asociaţii Nabucco

Decizia lui Băsescu privind Gaz de France nemulţumeşte asociaţii Nabucco
06 Feb 2008   •   14:13

Declaraţia lui Traian Băsescu, făcută cu ocazia vizitei preşedintelui Franţei la Bucureşti, potrivit căreia firma Gaz de France va fi asociată în proiectul Nabucco, a produs stupefacţie în rândul statelor membre asociate în acest proiect. Ministrul finanţelor, Varujan Vosganian a încercat să explice presei internaţionale, dar şi înalţilor oficiali situaţia de la Bucureşti. Proiectul, în valoare de cinci miliarde euro, prevede construirea unui gazoduct care va transporta gaze naturale din regiunea caspică spre Europa.

Ministrul român al Finanţelor a încercat, într-o conferinţă la Viena, să explice declaraţia preşedintelui. ?Despre remarca preşedintelui Franţei, susţinută şi de preşedintele României, să zicem că este doar un aspect de protocol formal pentru o asemenea întâlnire oficială la nivel înalt?, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Finanţelor. Prestigiosul cotidian francez, Le Monde, cita reprezentanţii Gaz De France, potrivit cărora compania nu a luat încă o decizie legată de implicarea sa în proiectul Nabucco.

Gazoductul, care urmează să traverseze Turcia şi regiunea Balcanică, către Austria, reprezintă un element central al planurilor Uniunii Europene de reducere a dependenţei faţă de importurile de gaze din Rusia. Turcia a reafirmat că se opune participării Gaz de France la acest proiect şi a criticat din nou politica Franţei faţă de Ankara.

Antena 3

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close