Antena 3 CNN Politică Document: CCR îl incriminează pe Băsescu

Document: CCR îl incriminează pe Băsescu

Document: CCR îl incriminează pe Băsescu
de M.Z.    |    05 Mai 2014   •   22:39
Decizia Curţii Constituţionale pe baza căreia preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat în 2012 a fost prezentată luni, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
 
"Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenţei politice a persoanei care ocupă prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate", se arată în document.
 
În acest sens, se mai spune că "preşedintele a săvârşit acţiuni politice concrete care îl transformă în liderul de fapt al PDL. (...)".
 
"Atitudinea sa este una de flagrant partizanat politic prin participarea activă în viaţa internă a PDL. Preşedintele a acţionat în numeroase situaţii în mod explicit şi direct ca lider al PDL. (...)
 
Traian Băsescu acţionează pe scena politică a ţării ca fiind preşedintele de facto al PDL, încălcând astfel flagrant prevederile art. 80, respectiv art. 84 din Constituţie", se arată în decizia CCR în baza căreia preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat.
 
"În legătură cu aceste susţineri, Curtea reţine că faptele concrete menţionate mai sus, imputate preşedintelui, îmbracă forma unor conflicte cu ceilalţi participanţi la viaţa politică.
 
Cât priveşte declaraţiile sus-menţionate ale domnului preşedinte Traian Băsescu, Curtea reţine că acestea pot fi caracterizate ca opinii politice, pentru care preşedintele României rămâne responsabil, din punct de vdere politic şi moral, în faţa electoratului şi a societăţii civile", mai scrie în decizie.
 
În finalul deciziei CCR, se arată că, "referitor la rolul preşedintelui României, prevăzut de art. 80 din Constituţie, Curtea constată că domnul Traian Băsescu nu şi-a exercitat cu maximă eficienţă şi exigenţă funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate".

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close