Antena 3 CNN Politică Epitaful preşedintelui Băsescu pe ?crucea? premierului Boc: Guvernul a căzut democratic (VIDEO)

Epitaful preşedintelui Băsescu pe ?crucea? premierului Boc: Guvernul a căzut democratic (VIDEO)

Epitaful preşedintelui Băsescu pe ?crucea? premierului Boc: Guvernul a căzut democratic (VIDEO)
13 Oct 2009   •   15:59

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat marţi că modul cum a căzut Guvernul este democratic şi i-a mulţumit premierului Emil Boc pentru curajul şi efortul de care a dat dovadă în timpul mandatului. Şeful statului a ţinut să sublinieze că este interesat să limiteze cât mai mult actuala perioadă de criză politică prin desemnarea unui nou premier, după consultarea formaţiunilor politice parlamentare.

"În acest moment, România are un Guvern interimar", a declarat şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni. În cadrul unei declaraţii de presă, acesta a vorbit despre alegerea făcută de parlamentari în raport cu Guvernul.

"Modul în care a căzut Guvernul este democratic şi în deplin acord cu Constituţia", susţine Traian Băsescu.

Cu toate acestea, susţine preşedintele, evenimentele de marţi aduc aminte de felul în care a căzut Guvernul Petre Roman sau Radu Vasile.

Traian Băsescu a ţinut să-i mulţumească public primului ministru Emil Boc "pentru curajul cu care a condus Guvernul".

BĂSESCU: GUVERNUL A CĂZUT ÎN MOD DEMOCRATIC



"În urma moţiunii Guvernul a pierdut încrederea majorităţii parlamentare. Acum aş dori să îi mulţumesc lui Emil Boc pentru curajul de a împinge reformele înainte. Şi-a dus neabătut mandatul în mod cinstit. Curajul de a-şi asuma răspunderea pe o legislaţie căreia România îi era demult tributară precum legea educaţiei, codul penal, codul civil, legea salarizăii, legea pensiilor care avea ca obiectiv stabilizarea sistemului de pensii românesc. Aş menţiona şi proiectele legislative pe care Guvernul le avea în pregătire şi aici mă refer la cele două coduri de procedură penală. pentru Curajul cu care a condus Guvernul doresc să mulţumesc premierului Emil Boc pentru efortul dedicat reformării româniei", a spus Traian Băsescu.

În opinia şefului statului, debarcarea actualului Executiv a avutla bază anumite raţiuni de ordin electoral care ţin de alegerile prezidenţiale. "Situaţia politică a fost declanşată în urma unor calcule care vizau algerile prezidenţiale care nu sunt în interesul României. Demisia celor opt miniştri ai PSd a dat semnalul că lupta politică se mută de la interesul naţional în favoarea căştigării unor puncte în cursa pentru pretzidenţiale. În faţa realităţii pierderii sprijinului politic, am invitat partidele la consultări aşa cum prevede Constituţia", a mai spus preşedintele citând articolele constituţionale care îi dau acest drept de consultare şi desemnarea a unui nou premier.

BĂSESCU: PARTIDELE NU AU ŢINUT CONT DE INTERESUL NAŢIUNII



Şeful statului a dat asigurări că nu este interesat să prelungeascaă actula criză politică şi că va veni rapid cu o nouă nominalizare de premier. ?Noi nu suntem în situaţia în care un partid are majoritatea absolută în Parlament. În urma consultărilor preşedintele va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru prin decret, iar el are la dispoziţie 10 zile pentru formarea echipei guvernamentale şi definitivarea programului de guvernare. Candidatul pentru funcţia de premier va cere la 10 zile de la desemnare votul de încredere al Parlamentului pentru cabinetul său şi programul de guvernare. Nu mă voi abate de la litera şi spriritul Constituşţiei. Voi lua în consideraţie punctele de vedere al partidelor, voi analiza şi voi decide, pentru a limita la maxim perioada de criză politică dacă acest lucru va fi posibil? a precizat Traian Băsescu.


BĂSESCU: TOŢI TREBUIE SĂ NE ADRESĂM CONSTITUŢIEI


Declaraţiile şefului statului vin la scurt timp după ce moţiunea de cenzură la adresa Guvernului a fost adoptată. Cabinetul Boc 2 a căzut după ce 254 de parlamentari au votat "pentru".


Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close