Antena 3 CNN Politică Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga critică legea învăţământului pe 2008

Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga critică legea învăţământului pe 2008

Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga critică legea învăţământului pe 2008
02 Ian 2008   •   15:13

Fostul ministru al educaţiei Andrei Marga, actualmente rector al Universităţii ?Babeş-Bolyai?, consideră că proiectul Legii învăţământului superior prezentat de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, prezintă câteva ?originalităţi? care trebuie corectate. Marga a criticat echivalarea tuturor unităţilor învăţământului superior cu universităţi. Fostul munistru a subliniat că este necesar să se dea importanţă sporită administrării învăţământului superior şi inovaţiei instituţionale.

Marga a pledat şi pentru diversificarea instituţiilor de învăţământ superior. ?Cu acest pas se duce până la capăt reaşezarea universităţilor şi se deschide cu adevărat un nou capitol în relaţia dintre autonomie şi răspundere publică'', afirmă Marga.

Pe de altă parte, el salută faptul că proiectul face un radical pas înainte în ceea ce priveşte autonomia universitară, trecând întreaga organizare interioară a universităţilor în seama reglementărilor Cartei universităţii respective, se mai arată în comunicat.

Ce-a de-a doua precizare a fostului ministru al educaţiei are ca subiect trecerea desemnării profesorilor în seama universităţilor, mai precis a comisiilor de concurs şi a senatelor universităţilor. Acest articol din proiectul de lege realizează, în opinia lui Marga, o debirocratizare a sistemului universitar.

A treia opinie a rectorului privind proiectul Legii învăţământului superior se referă la angajarea cetăţenilor străini în posturi universitare, la practica internaţională a creditelor transferabile şi faţă de o mobilitate amplificată a personalului didactic.

?Sunt, evident, paşi spre a racorda universităţile din ţara noastră la mişcarea universităţilor din jur, care se cuvin salutaţi?. Trebuie menţinută finanţarea prin grantul de studiu, ?astfel încât criteriile de calitate a ofertei universitare să prevaleze şi să se creeze un acces ferit de corupere la fondurile publice de finanţare învăţământului superior, care să încurajeze şi să sprijine studentul angajat în profesionalizare şi programul de pregătire performant?, consideră rectorul UBB.

Andrei Marga a fost reales, în 30 decembrie, pentru a treia oară, rector al Universităţii ''Babeş-Bolyai?.

Rompres

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close