Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea, ministrul Familiei: "Avem aproape 48.000 de femei și copii care au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut"

Gabriela Firea, ministrul Familiei: "Avem aproape 48.000 de femei și copii care au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut"

Aproape 48.000 de femei și copii din România au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut, a anunțat astăzi, de Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Gabriela Firea, ministrul Familiei: "Avem aproape 48.000 de femei și copii care au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut"
Sursa foto: Facebook | Gabriela Firea
de Georgiana Adam    |    04 Mar 2023   •   09:39

"De Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, un abuz de neimaginat, vreau să vă prezint prin ce trece o victimă a violenței domestice și ce drame se ascund în spatele unor povești care, din fericire, pentru unele, se încheie cu bine. Avem aproape 48.000 de femei și copii care au fost victime ale abuzurilor fizice și sexuale doar anul trecut", a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Ea susține că acesta este motivul principal pentru care a fost lansat "Manifest pentru drepturile femeilor": "Trebuie ca toată lumea să conștientizeze că bătaia nu este ruptă din Rai și să punem umărul la o viață lipsită de abuzuri a femeilor și copiilor din România".

Gabriela Firea a prezentat cazul Anei, care, la 37 de ani, a ajuns împreună cu fiica sa în grija statului, după ce a trecut printr-un calvar în ultimii 17 ani. De două luni, casa Anei este o locuință protejată din programul Venus, derulat de Ministerul Familiei.

"Uneori nici nu își mai amintește unde a început povestea dură. A crezut că bărbatul pe care l-a cunoscut în adolescență îi va fi alături la bine și la greu, ca-n poveștile de dragoste din cărți. Însă, binele s-a transformat destul de repede în bătăi și umilințe. A crezut în a doua șansă și i-a acordat partenerului ei atât de multe șanse că nici nu-și mai amintește câte. De fiecare dată s-a reîntors în aceeași , din nou izolată de prieteni și familie, din nou la abuzuri. Până în ziua în care a spus Stop! A cerut ajutorul autorităților și acum trăiește în locuința protejată pentru a găsi lumina de la capătul tunelului. A văzut că nu este singură pe acest drum dificil și că mai sunt femei cu povești asemănătoare. Cu ajutorul specialiștilor, a început să se redescopere și, ce mai important, să creadă că poate merge mai departe. Știe că nu-i va fi ușor să adune bucățile rupte din suflet, dar este determinată să fie pe picioarele ei și să-i asigure fetiței sale o copilărie frumoasă și un viitor mult mai bun. Ana spune mereu că tocmai fetița ei este motorul care o ține la suprafață, care îi dă putere să lupte", spune Gabriela Firea.

Conform acesteia, la fel ca Ana, aproape 5.400 de victime au fost incluse în proiectul Venus în ultimii doi ani. 650 de victime au fost găzduite în locuințele protejate, peste 2.300 de victime au beneficiat de consiliere psihologică, iar aproape 2.400 au fost consiliate pentru a-și găsi un loc de muncă.

Prin Proiectul "Venus – Împreună pentru o viață în siguranță!" au fost create 42 de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice, unde femeile au parte de tot suportul de care au nevoie.

"Încurajez, încă o dată, femeile care se confruntă cu abuzuri să aibă curaj și să ceară ajutor! Pot fi salvate și consiliate să treacă peste traume. Iar pentru asta au la dispoziție Helpline 0800.500.333 de unde pot obține ajutor 24 de ore din 24", a adăugat ministrul Familiei.

? De Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale, un abuz de neimaginat, vreau să vă prezint prin ce trece o...

Publicată de Gabriela Firea pe Vineri, 3 martie 2023

×
Subiecte în articol: Gabriela Firea
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close