Antena 3 CNN Politică Gata cu vacanţa! Parlamentarii se întorc de azi la muncă pentru sesiunea de toamnă

Gata cu vacanţa! Parlamentarii se întorc de azi la muncă pentru sesiunea de toamnă

Gata cu vacanţa! Parlamentarii se întorc de azi la muncă pentru sesiunea de toamnă
de O.P.    |    02 Sep 2013   •   05:53

Cei 588 de parlamentari se întorc azi la muncă pentru sesiunea de toamnă. Ar trebui să urmeze câteva luni de munca intensă pentru că aleşii au multe proiecte legislative care trebuie rezolvate.

Pricipalul proiect care trebuie să treacă de votul aleşilor este cel legat de regionalizarea României. La Comitetul executiv al PSD de la Mamaia, premierul Victor Ponta a primit mandat pentru a negocia cu celelalte partide parlamentare pentru varianta cu 10 regiuni în loc de 8.

Regionalizarea nu se poate face însă fără revizuirea Constituţiei. În acest caz se aşteaptă însă raportul Comisiei de la Venetia, după care se va putea merge la vot. Tot premierul spunea că referendumul de reviziurea ar trebuie să aibă loc în primul tur al alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Un alt cartof fierbinte de pe masa aleşilor este Legea referendumului care prevede reducerea pragului  de la 50 la 30%. Iniţiativa a fost contestată de preşedinte la Curtea Constituţională, iar magistraţii au spus ca proiectul respectă legea fundamentală.

Au adăugat însă că poate intra în vigoare abia peste 1 an, iar legea s-a întors la Parlament pentru a fi pusă în acord cu sugestiile Curţii.

Şi proiectul referitor la Roşia Montană va ajunge la Parlament. Acesta a fost aprobat de Guvern şi va merge pe mesele aleşilor pentru a fi adoptat.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close