Antena 3 CNN Politică Geoană îi cere preşedintelui Băsescu să prezinte Legislativului Strategia de securitate

Geoană îi cere preşedintelui Băsescu să prezinte Legislativului Strategia de securitate

Geoană îi cere preşedintelui Băsescu să prezinte Legislativului Strategia de securitate
Sursa foto: Mircea Geoanã
08 Iun 2010   •   16:54

Parlamentul nu are nici un drept constituţională să aprobe achiziţii de echipamente militare pe baza unui memorandum semnat de Guvern, chiar şi în baza existenţei unui aviz al CSAT, a explicat preşedintele Senatului, Mircea Geoană motivul pentru care conducerea acestei camere legislative a refuzat să emită un punct de vedere la o scrisoare a Guvernului privind achiziţia de avioane multirol. El a făcut apel la preşedintele Traian Băsescu să prezinte Strategia de securitate Legislativului, conform Constituţiei, la şase luni de la preluarea noului mandat prezidenţial.

"Parlamentul nu va aproba nimic, pentru că nu putem să aprobăm un memorandum al Guvernului. Dacă am fi fost sesizaţi cu un proiect de lege, ar fi fost obligaţia noastră să ne aplecăm şi să spunem da sau nu. (...) Din punctul nostru de vedere, această opinie va fi transmisă primului ministru. În cel mai bun caz, din punct de vedere al Guvernului, cele două comisii de apărare ar putea să emită un aviz sau un punct de vedere neconstrângător şi neobligatoriu", a declarat Mircea Geoană.
El a adăugat că nu există în Constituţie "niciun vehicol" de aprobare în Parlament a unei achiziţii de echipamente militare pe baza unui memorandum semnat de Guvern, în urma aprobării CSAT, atrăgând atenţia că există "un vid de instrument legal".
"Facem un apel către preşedintele României de a se prezenta în faţa Parlamentului, conform Constituţiei, la şase luni după preluarea mandatului, cu o strategie de securitate naţională, pentru că este obligaţie constituţională a domniei sale şi obligaţia Parlamentului să aprobe o astfel de strategie. De asemenea, am solicitat Guvernului să se prezinte în faţa Parlamentului cu strategia de achiziţii şi înzestrare militară pe termen multianual, pentru a putea să vedem şi care este alocarea de resurse în aceste momente foarte dificile", a mai spus preşedintele Senatului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close