Antena 3 CNN Politică Geoană: Un guvern cu o majoritate creată prin trădare şi răsplătită cu portofolii grase, o sfidare a românilor

Geoană: Un guvern cu o majoritate creată prin trădare şi răsplătită cu portofolii grase, o sfidare a românilor

Geoană: Un guvern cu o majoritate creată prin trădare şi răsplătită cu portofolii grase, o sfidare a românilor
Sursa foto: Mircea Geoanã
23 Dec 2009   •   12:01

Propunerea unui premier demis anterior de Parlament, a unor miniştri care şi-au dovedit deja incompetenţa şi care au primit noi portofolii în baza unor raţiuni clientelare constituie o sfidare la adresa legislativului şi a românilor, a declarat miercuri liderul PSD, Mircea Geoană, de la tribuna Parlamentului în cadrul în cadrul dezbaterilor privind programul de guvernare şi investirea Cabinetului Boc. Liderul social-democrat a acuzat majoritatea parlamentară constituită prin trădare şi rasplatită cu portofolii grase şi bănoase şi a criticat în termeni duri conţinutul programului de guvernare prezentat de către Emil Boc. În opinia liderului PSD, acest program nu protejează categoriile sociale cele mai vulnerabile în faţa crizei, nu ţine cont de solicitările legitime ale mediului de afaceri, ale patronatelor şi sindicatelor. Geoană a mai acuzat pe unii membri ai noului Executiv că dacă mai acum câteva săptămâni se opuneau public unor proiecte controversate, precum Roşia Montană, acum l-au luat în braţe şi au făcut din el o componentă a programului deguvernare.


Geoană a arătat că, dn păcate, nu s-a găsit înţelepciunea politică necesară pentru a avea o majoritate şi un premier care să spună şi "Nu" atunci când primeşte un telefon de la Traian Băsescu sau de la apropiaţii sau apropiatele sale. guvernare.

Geoană, a mai susţinut că Guvernul Boc IV este o soluţie "greşită şi proastă" pentru ţară, deoarece ignoră voinţa românilor şi este construit pe interese clientelare şi răsplăteşte trădarea şi hoţia parlamentarilor de la celelalte partide cu posturi în Guvern, el anunţând că PSD va vota împotriva acestuia.

"Această soluţie este greşită şi proastă pentru România. Românii consideră că ţara asta are nevoie de o nouă direcţie. Faptul că în Parlamentul României se revine cu acelaşi premier, respins aici, tot ceea ce e sperat românul dincolo de un candidat sau altul, astăzi sunt spulberate. Avem aceeaşi veche guvernare, considerată de majoritatea românilor ca neperformantă. Majoritatea românilor consideră că premierul Emil Boc nu a reprezentat un premier suficient de puternic, de stăpân pe propriile picioare. Regret că nu s-a găsit soluţia politică care să formeze o majoritate, un om care să spună nu unui telefon al preşedintelui Băsescu. Este o sfidare la adresa Parlamentului. Este regretabil că la 20 de ani de la Revoluţie se vine cu un guvern construit pe criterii clientelare, care răsplăteşte hoţia şi trădarea. Instituim piaţa de vânzare a parlamentarilor", a acuzat preşedintele PSD.

Geoană a amintit că noul cabinet Boc IV se bazează pe o majoritate construită pe trădarea unor parlamentari şi recompensată cu portofolii grase în noul executiv. El a cerut lui Boc să precizeze clar dacă există vreo înţelgere secretă cu UDMR privind regionalizarea României.

"Nu vreau să spun că nu trebuie să dăm un beneficiu noilor miniştri. Nu vreau să spun că doamna Udrea care a fost suspectată de deturnare de fonduri la Ministerul Turismului a primit drept răsplată un minister şi mai gras ca şi dovadă a fidelităţii faţă de ştim noi cine dar ne jenăm să o spunem. Dacă există o înţelegere între UDMR şi PD-l pe tema regionalizării, ar trebui să ni se spună", a afirmat liderul PSD.

Geoană i-a acuzat pe Boc şi pe ministrul Economici, Adriean Videanu pentru includerea proiectului Roşia Montană în programul de guvernare, un proiect pe care, nu demult, îl criticau.

Nu au fost uitate nici aspectele fiscale şi financiare ale programului de guvernare propus spre votare legislativului, şi care, în opinia lui Geoană, nu protejează categoriile sociale vulnerabile, nici mediul de afaceri, nici sindicatele.

"Programul anti-criză al guvernului este mult mai diluat, nu li se spune românilor că avem un risc de şomaj de 10%, că se propune în spatele acordului cu FMI, o reducere a puterii de cumpărare a categoriilor defavorizate, se vor elimina gratuităţile la transport pentru pensionari. Sunt interesat cum se împacă viziunea domnului Vlădescu de la Finanţe cu relaţia FMI, ştiind că în 2005 el a propus ruperea relaţiilor cu Fondul. Nu ştiu care va fi abordarea faţă de domeniul agricol, dar în acest moment asistăm în programul de guvernare la eliminarea subvenţiilor", a apreciat preşedintele PSD.

Geoană a mai susţinut că în 2010 vor fi eliminate transportul gratuit pentru pensionari, elevi şi studenţi, tichetele de masă, de vacanţă, primele şi sporurile şi, în paralel, se vor îngheţa salariile şi pensiile, vor creşte accizele şi se va institui o taxă pe medicamente.

El a conchis că programul de guvernare este construit pe principiul "scapă cine poate", fiind unul care va duce la adâncirea polarizării sociale şi la creşterea sărăciei.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close