Antena 3 CNN Politică Guvernul dă startul politizării serviciilor deconcentrate

Guvernul dă startul politizării serviciilor deconcentrate

Guvernul dă startul politizării serviciilor deconcentrate
Sursa foto: Guvern
22 Apr 2009   •   13:23

Ordonanţa privind conducerile serviciilor deconcentrate prin care se consfinţeşte politizarea acestor funcţii va fi adoptată în şedinţa de astăzi a Guvernului. Potrivit însă vicepremierului Dan Nica, ordonanţa va permite o mai bună eficientizare a administraţiei publice şi o responsabilitate a întregului aparat guvernamental de la nivelul naţional până la cel judeţean, în situaţie de criză economică.
Actul normativ s-a aflat în Guvern într-o primă lectură săptămâna trecută şi va fi adoptat în şedinţa de miercuri a Executivului.
În opinia lui Nica, Executivul trebuie să aibă un aparat guvernamental care să lucreze în interesul cetăţeanului, cu eficienţă maximă., iar ordonanţa în cauză ar oferi instrumentele necesare în acest sens.
Deşi nu pomeneşte explicit despre un criteriu politic de numire pe funcţie, ordonanţa va permite schimbarea tuturor şefilor din instituţiile locale, cum ar fi directori din inspectoratele şcolare, sanitare, din finanţele locale sau din agricultură odată cu preluarea puterii la nivel central de alt partid sau coaliţie politică.
Potrivit unor surse guvernamentale, actul normativ prevede desfiinţarea posturilor de directori din servicii deconcentrate şi înlocuirea acestora cu directori contractuali. Serviciile deconcentrate vor include posturi de director coordonator cu un contract de management pe 4 ani, cam cât ţine o guvernare.

Pentru serviciile publice deconcentrate, vor fi înfiinţate şi funcţii de director coordonator adjunct, în care numirile vor fi decise pe baza unui proiect de management redactat pe o perioadă de maximum patru ani. Va fi incheiat şi un contract de management, tot pentru maximum patru ani, cu indicatori de performanţă.

Liderul PSD, Mircea Geoană anunţase, săptămâna trecută, că ordonanţa a fost aprobată de Guvern, pentru ca ulterior să revionă şi să precizeze că actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial după ce va fi adoptat de Executiv în această săptămână.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvern ordonanta numiri
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close