Antena 3 CNN Politică Guvernul îi dă lui Nicușor Dan bani să plătească datoriile la apă caldă și căldură

Guvernul îi dă lui Nicușor Dan bani să plătească datoriile la apă caldă și căldură

Guvernul a găsit o soluție temporară pentru rezolvarea situației dificile a termoficării din București. Primăria va primi de la Guvern peste jumătate de miliard de lei pentru a plăti, către Termoenergetica, subvenția restantă la energia termică.

Guvernul îi dă lui Nicușor Dan bani să plătească datoriile la apă caldă și căldură
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Iul 2021   •   15:12

Ministerele Dezvoltării și Finanțelor au elaborat un proiect de ordin comun pentru alocarea banilor către Primăria Capitalei.

“Până la lichidarea obligaţiei de plată în sumă de 543.186.308,39 lei, datorată Societății Compania Municipale Termoenergetica București S.A. de către municipiul București, Direcția Generală Regională a Finanţelor Publice București alocă bugetului local al municipiului București cote defalcate din impozitul pe venit numai pentru plata obligației către Societatea Compania Municipală Termoenergetica București S.A”.

Prețul energiei termice este puternic subvenționat în București. Populația plătește un preț local, stabilit de Primărie, de 163 lei, dar prețul real este de 400 de lei, pentru producția, transportul și distribuția de energie termică. Diferența este suportată de Primărie din subvenții de la bugetul local, pe care le alocă acum către Termoenergetica (înainte către RADET) bani din care este plătită inclusiv energia termică produsă de Elcen în cele patru CET-uri din București.

Ani de zile însă Primăria a rămas restantă la plata acestor subvenții, iar din această cauză s-au acumulat datorii inclusiv către Elcen.

“Municipiul București datora la data de 14 iunie 2021 Companiei Municipale Termoenergetica București S.A. suma de 543.186.308,39 lei, reprezentând compensație necesară acoperirii diferenței dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru consumul de energie termică înregistrat în luna decembrie 2020 parțial – aprilie 2021”.

Termoenergetica, furnizorul de energie termică pentru București, a sesizat Ministerul Dezvoltării asupra nerespectării obligațiilor de plată de către PMB

Termoenergetica, furnizorul de energie termică pentru Municipiul București, a sesizat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației asupra nerespectării obligațiilor de plată aferente diferenței de preţ energie termică, pe care le înregistrează Municipiul București.

Datoriile au ajuns la 543.186.308,39 lei, reprezentând compensație necesară acoperirii diferenței dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei pentru consumul de energie termică înregistrat în luna decembrie 2020 parțial – aprilie 2021.

”Ţinând cont de posibilul impact negativ al intrării în vigoare al unui ordin comun de restricţionare a utilizării cotelor defalcate din impozitul pe venit cuvenite bugetului local al Municipiului București, care poate perturba continuarea proiectelor de dezvoltare locală, MDLPA a solicitat Primăriei Municipiului București să comunice sumele datorate Companiei Municipale Termoenergetica București S.A. reprezentând compensație necesară acoperirii diferenței de preț energie termică aferentă cantităților de energie livrate populației și perioada în care vor fi integral achitate. Municipiul București nu a răspuns în scris la solicitările MDLPA de a prezenta situația sumelor datorate Companiei Municipale Termoenergetica București S.A.”, precizează Ministerul Dezvoltării.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close