Antena 3 CNN Politică Ion Cristoiu: 7 motive pentru care Iohannis să îl pună din nou premier pe Ludovic Orban

Ion Cristoiu: 7 motive pentru care Iohannis să îl pună din nou premier pe Ludovic Orban

Ion Cristoiu a prezentat șapte motive pentru care președintele Klaus Iohannis ar trebui să îl desemneze în funcția de premier pe Ludovic Orban.

Ion Cristoiu: 7 motive pentru care Iohannis să îl pună din nou premier pe Ludovic Orban
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    14 Dec 2020   •   15:40

După consultări, potrivit Constituției, președintele României desemnează prin decret, nu așa că zice cu vorba, un premier. Domnul Florin Cîțu este un premier al șoaptelor. Domnul Cîțu este unul din propușii partidelor. Președintele României are dreptul să pună pe oricine, poate să pună și stâlpul de telegraf. Pentru că el trebuie să-l desemneze pe cel care e în stare să facă majoritatea. După ce-l desemnează prin decret, abia atunci încep negocierile, abia atunci putem vorbi de eșec. Pentru că el are 10 zile la dispoziție. În aceste 10 zile, premierul, și nu Orban, aleargă din partid în partid, se întâlnește chiar cu PSD.

Dacă după 5-6 zile vede că nu poate să facă majoritate , își dă mandatul. În istoria României au fost două momente de dat mandatul: cred că în 1932, Titulescu care nu era om de partid, a primit mandat să facă Guvernul și nu a reușit, și, în 2008, când domnul Stolojan a fost desemnat să facă Guvern și nu a reușit. După 5 zile a dat înapoi mandatul”, spune publicistul. 

Ion Cristoiu aduce șapte argumente în favoarea desemnării ca premier a lui Ludovic Orban și numirea lui în acest post.

  1. Klaus Iohannis trebuie să-și țină cuvântul că e neamț și președintele României. A zis de zeci de ori că va fi Orban. Dacă nu-l numește pe domnul Ludovic Orban înseamnă că e politruc.
  2. Domnul Ludovic Orban este șeful PNL. Este normal ca premierul României să fie șeful PNL pentru că altfel ajungem la schizofrenia din timpul lui Dragnea. Dacă PNL se întrunea și îl dădea jos pe domnul Ludovic Orban din funcția de președinte și îl punea pe Rareș Bogdan, Ciucă sau Cîțu… pentru că cel care va face negocierile trebuie să fie și șef de partid și premier.
  3. Se rezolvă criza. Adică în momentul în care PNL dă premierul, dai Camera Deputaților automat lui Dan Barna. Dacă nu-I dai e o greșeală, totuși trebuie să-i tratezi și pe cei de la USR PLUS, au și ei dreptul. În plus ai o mare problemă pentru că dacă Dan Barna nu ia această funcție, domnul președinte se va trezi cu un USR PLUS în aer, pentru că acolo Dan Barna își joacă funcția. Dacă el nu ajunge președintele Camerei, el e mâncat. Fie de Dominic Fritz… Dominic Fritz nu mai merge la Președinție, merge Chichirău.
  4. În aceste momente nu am nevoie să am experimente. Măcar Ludovic Orban conduce de 12 luni o mașinărie, știe unde sunt manetele.
  5. Domnul Ludovic Orban, față de toți, are un mare talent. Se poate combina cu oricine. Este, cum am zis eu, politicianul lui nea. Îl sună, nea Marcele, nea Ciolacu, am și eu o rugăminte, dă-ne cutare, cutare.
  6. Ludovic Orban este un om de partid. Este în acest partid din 1990. A aduce acum un premier cum e Cîțu sau Ciucă care nu sunt…. Adică el știe pe ăla, pe ăla.
  7. El și-a adus în Parlament oamenii lui. În momentul în care îl scoți din joc… el acum știe, sună pe ăla, pe ăla.

În concluzie, Ion Cristoiu spune că rațiunea de stat îi cere președintelui să-l pună premier tot pe Ludovic Orban.

 „Deci, chiar dacă nu-l mai suportă, nu știu, s-au certat, rațiunea de stat îi cere să-l pună pe Orban, responsabilitatea… e singura soluție ca noi să rezolvăm criza. Altfel ne-am făcut pulbere. Ludovic Orban vrea. Domnul Klaus Iohannis poate să iasă mâine seară și să spună Ludovic Orban. Va ieși vreun tărăboi? Dacă iese tărăboi, ăia de la USR PLUS nu mai iau Camera Deputaților.”

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu Klaus Iohannis
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close