Antena 3 CNN Politică Ion Cristoiu: Breaking News: PSD nu va iniția și nici măcar nu va da o mână de ajutor la inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis!

Ion Cristoiu: Breaking News: PSD nu va iniția și nici măcar nu va da o mână de ajutor la inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis!

Ion Cristoiu susține că ”PSD nu va iniția și nici măcar nu va contribui la inițierea procedurilor de Suspendare a lui Klaus Iohannis”

Ion Cristoiu: Breaking News: PSD nu va iniția și nici măcar nu va da o mână de ajutor la inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis!
Sursa foto: sursă foto: captură Antena 3
de Laura Dinu    |    17 Feb 2021   •   08:58

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost marți, 16 februarie 2021, seara, invitatul lui Ion Cristache la emisiunea România9 de la TVR.
Pe parcursul zilei, Ionuț Cristache m-a rugat, la telefon, să intervin pe Skype spre finele emisiunii pentru a-i pune întrebări lui Marcel Ciolacu.

Gând la gând cu bucurie.
Și eu căutam un prilej să aflu de la Marcel Ciolacu răspunsuri la câteva întrebări ținând de politica PSD față de continua încălcare a Constituției de către Klaus Iohannis.

”Inițierea procedurilor de suspendare trebuie făcută de Opoziție”

Luni, 15 februarie, seara, prezent în platou la emisiunea Marius Tucă Show, am profitat de intervenția video a lui George Simion, președintele AUR, pentru a afla ce se mai întâmplă cu inițiativa declanșării procedurilor de suspendare a președintelui Klaus Iohannis cu care AUR s-a fălit chiar din seara alegerilor parlamentare. Curiozitatea mea era legitimă. La două luni și ceva de la alegeri, dinspre partea din sală ocupată de parlamentarii AUR, nu s-a mai auzit nici măcar o tuse seacă despre suspendare. Când vine vorba de suspendarea președintelui, mulți români, chiar și cei pe zi ce trece tot mai revoltați de violarea în grup a Constituției de către Klaus Iohannis, sunt reticenți față de Suspendare pe motiv că anterior, două Referendumuri de suspendare au fost tot atâtea eșecuri în România postdecembristă. Eu însă m-am numărat printre cei care au susținut și continuă să susțină că, indiferent de rezultat, chiar dacă nu se ajunge la Referendum, inițierea procedurilor de suspendare trebuie făcută de Opoziție, pentru că e singurul mijloc prin care Klaus Iohannis poate fi făcut atent că încalcă grav, adică sistematic și sfidător, Constituția, implicându-se în campania electorală, patronând ședințe PNL și, mai ales, convocând la Cotroceni miniștri pentru a lucra cu el. Convocarea miniștrilor pe post de Superpremier și-a permis doar Carol al II-lea, dar numai după ce a dat lovitura de stat din 10/11 februarie 1938. Și de fiecare dată, am adus ca exemplu acțiunea Opoziției întruchipate de PNȚCD în iulie 1994 de Suspendare a președintelui Ion Iliescu pentru infinit mai puțin decât a făcut și face Klaus Iohannis. Era vorba de niște biete ziceri ale lui Ion Iliescu într-un turneu prin Ardeal.

Pe 28 iunie 1994, parlamentarii din Opoziție au înaintat Camerei Deputaților cererea de suspendare din funcție semnată, potrivit Constituției, de o treime din parlamentari (167 în cazul de față). Potrivit programării, pe 4 iulie 1994, în ședința Comună a celor două Camere a fost prezentată de Ioan Mureșan, parlamentar PNȚD, Cererea de suspendare, s-a ascultat punctul de vedere al lui Ion Iliescu, înfățișat într-o scrisoare citită de Adrian Năstase și s-a decis să se aștepte opinia CCR. CCR, condusă de Vasile Gionea, a răspuns că declarațiile lui Ion Iliescu nu încalcă grav Constituția. Pe 7 iulie 1994, Parlamentul a respins (cu 242 de voturi contra și 166 pentru) cererea Opoziției.

”Klaus Iohannis poți încălca și de acum înainte, timp de patru ani, până în 2024, Constituția. PSD nici măcar nu te va fluiera!”

Un asemenea demers – am susținut în mai multe rânduri – ar putea fi întreprins și azi de Opoziția alcătuită din PSD și AUR. Chiar dacă Cererea ar fi respinsă prin vot (cele două partide n-au majoritatea) acțiunea ar fi un semnal puternic dat românilor că violarea Constituției de către Klaus Iohannis nu poate fi acceptată ca un fapt împlinit. Pentru Klaus Iohannis, dar și pentru viitorul președinte, ar fi un avertisment că nu se pot hârjoni cu democrația.

Sub acest semn, l-am întrebat pe George Simion dacă mai inițiază procedura de suspendare și mi-a răspuns că da și că abia așteaptă să vadă reacția PSD.

Marți seara, profitând de invitația lui Ionuț Cristache, l-am întrebat pe Marcel Ciolacu ce va face PSD dacă AUR i se va adresa să fie alături în procedura de suspendare. O întrebare inevitabilă, dat fiind că AUR n-are o treime din Parlament. Pentru declanșarea procedurilor, e nevoie ca cererea să fie semnată și de parlamentari PSD.

Marcel Ciolacu mi-a răspuns că PSD nu consideră oportună inițierea procedurilor de suspendare. Președintele PSD a ținut să sublinieze: Nu e de acord nu pentru că operațiunea ar eșua (cele două partide n-au majoritate), ci pentru că însăși inițierea n-ar fi oportună. Redau mai jos fragmentul din emisiune:

„Ion Cristoiu: Domnul George Simion a reiterat, probabil că eram eu prezent la emisiune, inițiativa lor de a iniția procedurile de suspendare a președintelui spunând că abia așteaptă să vadă cum reacționați dumneavoastră. Dumneavoastră cum veți reacționa dacă ei inițiază procedura deocamdată în Parlament?
Marcel Ciolacu: Păi ca să inițiezi o astfel de procedură trebuie să ai un număr de parlamentari.
Ion Cristoiu: O treime.
Marcel Ciolacu: Momentan, domnul Simion nu are o treime din Parlament, PSD-ul are.

Ionuț Cristache: Dar ați ajuta la demararea unui astfel de demers?
Marcel Ciolacu: Ca să ai și un demers care să meargă până la capăt trebuie să ai și o majoritate. În acest moment PSD-ul și formațiunea AUR n-au această majoritate.
Ionuț Cristache: Dar nu trebuie să-l duceți până al capăt, poate fi doar un semnal politic pe care îl trageți că uite derapajele de la Constituție sunt penalizate.
Marcel Ciolacu: Asta vorbim din punct de vedere tehnic. Ca și oportunitate îmi asum ceea ce spun, nu cred că în acest moment este oportună declanșarea unei proceduri de suspendare a domnului președinte Klaus Iohannis.

Ionuț Cristache: De ce? Din cauză de pandemie? Din cauză de date economice?
Marcel Ciolacu: Și de pandemie, și de criză economică și de context internațional, și de o perioadă mult prea mică care a trecut de la alegeri. Partidul Social Democrat a mai inițiat…

Ionuț Cristache: Dar aceasta nu e un semnal pe care îl dați unui președinte – cum bine ați spus și dumneavoastră și vede toată lumea care vrea să vadă – pentru viitoare abuzuri constituționale?
Marcel Ciolacu: A depășit o linie roșie. Știe și președintele că a făcut acest lucru. Acum, fiecare politician, fie el și președinte al României, hotărăște singur cum vrea să iasă din istorie. Din punctul meu de vedere a făcut o greșeală majoră implicându-se în campanie.

Ion Cristoiu: Iertați-mă, eu sunt atent la ceea ce se spune. Iată o știre! Știrea, dacă am înțeles eu bine, este următoarea: dumneavoastră nu sunteți de acord cu inițierea procedurilor de suspendare nu pentru că din punct de vedere tehnic n-ați avea majoritate, ci pentru că nu considerați oportun. Deci dacă ar apela la dumneavoastră AUR parlamentarii dumneavoastră nu ar semna acea moțiune ca să fie o treime.
Marcel Ciolacu: Nu, nu categoric în acest moment nu. Sunt două lucruri, sunt diferite lucrurile dar nu se exclud una pe alta. Ar însemna să inițiem un demers care nu are finalitate, pentru că nu există o majoritate. Dacă avem o majoritate i-aș propune domnului Simion să depunem o Moțiune de cenzură, să dăm acest guvern jos, al pierzătorilor. Mi se pare mai oportună schimbarea guvernului, chiar după 50 de zile, dar mai ales după ce-am văzut cu ce buget doresc să vină, decât suspendarea președintelui. Cred că este o temă falsă.

Ion Cristoiu: Ca o concluzie: Dacă ei au nevoie de o treime pentru a iniția, neavând o treime, dacă apelează la dumneavoastră, dumneavoastră nu veți fi de acord ca parlamentari PSD-iști să completeze lista aia de o treime, da?
Marcel Ciolacu: Corect. Aveți perfectă dreptate. Consider că nu este oportună și este o temă falsă în acest moment. Derapajele de la călcarea la Constituției, mai ales că nu sunt niște fapte care se prescriu, maestre, ele pot fi invocate și într-un moment oportun.

Ionuț Cristache: Pot fi strânse, domnule Cristoiu, puse la dospit și la un moment dat vor face o prăjiturică frumoasă.
Ion Cristoiu: Nu, nu, nu. Stați că ați făcut o știre. E foarte important, nu întâmplător l-am întrebat. E clar că nu există nici o șansă de inițiere. Dar domnul Ciolacu înțelege ce e aia inițiere.
Marcel Ciolacu: Da, nu există nici o șansă de inițiere din punctul meu de vedere.”

Am putut exclama:
Iată o știre!
PSD nu va iniția și nici măcar nu va contribui la inițierea procedurilor de Suspendare a lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis poți încălca și de acum înainte, timp de patru ani, până în 2024, Constituția.
PSD nici măcar nu te va fluiera!”, scrie Ion Cristoiu pe blogul personal

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close